Kosić: Izvršna vlast želi marginalizirati Vijeće

Rodoljub Kosić s vijećnicima svoje liste (V. HABEREITER)
Rodoljub Kosić s vijećnicima svoje liste (V. HABEREITER)

Vijećnici nezavisne liste Rodoljuba Kosića napustili su proteklu sjednicu Gradskog vijeća Poreča jer, kako je istaknuo Kosić na današnjoj konferenciji za novinare, izvršna vlast u Gradu želi marginalizirati ulogu i značaj Vijeća. Dodao je da je na sjednici bilo onemogućeno otvaranje demokratske rasprave o prijedlozima njihove nezavisne liste da se u točku o radnim tijelima Gradskog vijeća uvrsti osnivanje pet odbora.

- Svi odbori koje smo predložili, od financija do prostornog planiranja, u nadležnosti su Vijeća jer ono donosi odluke. Ne želimo da se brkaju odbori gradonačelnika, na koje on ima pravo, i ovi odbori, koji po našem mišljenju moraju biti stručni, jer je Vijeće ono koje donosi odluke. Smatrali smo da se radi o bitnoj temi i da smo zbog toga morali izaći sa sjednice, rekao je Vladimir Sladonja, predsjednik Kluba vijećnika nezavisne liste.

Kolege i on osvrnuli su se na, kako su rekli, nepoštivanje zakonskih rokova za dostavljanje odgovora na postavljena vijećnička pitanja. Sladonja je podsjetio da nije dobio odgovor na pitanje o tome zašto Plavoj laguni prilikom izdavanja odobrenja za rekonstrukciju hotela Galeb i Parentium nije uvjetovano da se odrekne prava koja polaže na javne prometnice u Zelenoj Laguni, kao što se uvjetuje drugim investitorima.

Vijećnik Stevo Žufić rekao je da je na sjednici 25. srpnja zatražio od gradonačelnika pisanu informaciju o stanju zaduženosti Grada i njegovih poduzeća i institucija te informaciju o punjenju proračuna, ali odgovor nije dobio.

- Ipak, u materijalu za sljedeću sjednicu Vijeća, 26. rujna, pojavila se odluka o pokriću manjka u proračunu iz 2013. godine u iznosu od 65 milijuna kuna, i to prodajom nefinancijske imovine. Nažalost, to je daljnje financijsko propadanje Grada jer iz prodaje nekretnina nije moguće pokriti takve iznose, rekao je Žufić.

Zaključio je da se iz proračuna za ovu godinu vidi da treba prodati 48 milijuna kuna nekretnina da bi se proračun uravnotežio, što bi zajedno s navedenim iznosom u konačnici značilo da u sljedećim godinama treba prodati nekretnina u vrijednosti 113 milijuna kuna.

Pred vratima gradske uprave

Kosić i njegovi vijećnici konferenciju za novinare održali su ispred vrata gradske uprave. Objasnili su da im je u gradskoj vijećnici, gdje su htjeli održati presicu, rečeno da su nepoželjni.

Gradonačelnik Edi Štifanić odgovara da održavanje presica političkih stranaka i listi u vijećnici nije praksa i da to dosad nitko nije činio, već se konferencije održavaju u "žutoj kući".

- Ako im trebaju prostorije za rad, organizirat ćemo im ih, jer je to naša dužnost za sve političke opcije, ali ne u gradskoj vijećnici. Do mene je došla informacija da su tražili termin za klub vijećnika, a kasnije se ispostavilo da je za konferenciju za novinare. Gradska vijećnica nije mjesto za održavanje presica političkih opcija, zaključio je Štifanić. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter