Košarka: Hrvatska - Italija 72:70

Poreč: Hrvatska slavila u prijateljskoj utakmici protiv Italije
Poreč: Hrvatska slavila u prijateljskoj utakmici protiv Italije

Prijateljska reprezentativna košarkaška utakmica: Hrvatska - Italija 72:70 (22:26, 10:16, 18:15, 22:13). Dvorana Žatika. Gledatelja 1000. Suci: Dubravko Muhvić, Andrej Sušanj i Denis Hadžić. Delegat Mladen Vučković (svi Hrvatska).

HRVATSKA: Ukić 8, Andrić 5, Vrbanc, Bogdanović 17, Stipčević 2, Rudež, Babić, Simon 20, Markota 8, Pilepić, Žorić 9, Planinić, Ramljak 3, Marčinković.

ITALIJA: Cavaliero 2, Mancinelli, Poeta 9, Vitali, Cusin 6, Datome 19, Magro, Gigli 2, Chessa, Cinciarini 5, Viggiano 3, Hackett 10, Polonara, Chiotti 5, Aradori 9.

Nakon poraza dan prije u Trstu, hrvatska košarkaška reprezentacija u porečkoj je Žatiki uzvratila Italiji koja je pokazala da je trenutno barem korak ispred Repešine selekcije. Ono što se činilo sigurnim do pred kraj susreta, odnosno pobjeda Talijana koji su veći dio drugog dijela vodili s deset koševa razlike, "demantirali" su velikom borbenošću Repešini izabranici i u završnici preokrenuli rezultat.

Hrvatska je utakmicu otvorila s petorkom Stipčević, Simon, Markota, Žorić i Babić, no Repeša je ubrzo krenuo s rotiranjem većeg broja igrača, pa su tako već do kraja prve četvrtine na parket stupili Ramljak, Ukić, Andrić, Bogdanović i Rudež. Naši su košarkaši odlično otvorili utakmicu poveli 6:0 i držali vodstvo do polovice četvrtine. No, očito uigraniji Talijani polako su hvatali konce igre i rezultatski priključak te u završne dvije minute prvog kvartala preuzeli vodstvo i tu dionicu okončali s prednošću od četiri koša.

Drugu četvrtinu hrvatski je izbornik otvorio sa sasvim novom petorkom, Pilepić, Ukić, Andrić, Bogdanović i Rudež, no ta postava nije dobro odgovorila na ukazano joj povjerenje, ostala je bez koša više od tri minute, mada na sreću ni Talijani za to vrijeme nisu bili previše precizni s tek jednim ubačajem.

Repeša je potom na parketu ostavio Andrića i Bogdanovića, a vratio Simona, Stipčevića i Žorića koji su, pogotovo potonji, ponovno vratili smisao igre Hrvatskoj te su se naši košarkaši na polovici četvrtine približili na svega "minus jedan" (27:28). No, Italije je ubrzo ponovno odmakla na osam koševa prednosti (35:27), a u završnoj minuti prije velikog odmora prvi put stigla i do "plus deset" (40:30) i taj bijeg nije zaustavio ni Repešin pokušaj s Markotom i Planinićem na visokim pozicijama umjesto Andrića i Žorića.

U prvom poluvremenu Hrvatsku je igrom predvodio Žorić (8 koševa), uz Simona (9) i Bogdanovića (7), ali potonji uz slab postotak šuta. Dobro je skakao ne samo Andrić (6 skokova), već kompletna Hrvatska (18 skokova naprema 12 talijanskih). Ukić svega jedan poen, ali za svega nešto više od šest minuta na parketu. S druge strane, najviše nam je problema zadavao Da Tome (12 koševa).

U drugo poluvrijeme i hvatanje deset koševa zaostatka Repeša je krenuo s Ukićem, Bogdanovićem, Simonom, Markotom i Žorićem, do kraja četvrtine promijenio ponovno cijelu postavu poslavši na parket prvi put i Vrbanca, no Talijani su čvrsto i dalje u rukama držali stečenu prednosti.

Završna četvrtina protekla je u nastojanju hrvatskih košarkaša da se rezultatski približe, što im je i uspjelo zahvaljujući prije svega velikoj borbenosti. U samoj završnici Hrvati su dostigli i prestigli Talijane. (Kristijan KLARIĆ; Snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter