Košarka: Euroliga i ABA liga postigle dogovor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodstva Eurolige i regionalne košarkaške ABA lige postigla su dogovor oko kriterija za plasman klubova koji će iduće sezone izboriti nastup u Euroligi.

Pravo nastupa u najjačem košarkaškom natjecanju Starog kontinenta imat će prvak ABA lige i vodeća momčad nakon regularnog dijela natjecanja, ali uz uvjet da ispunjava uvjete za B licencu. Treću vizu za Euroligu, točnije za kvalifikacije Eurolige pripast će drugoplasiranoj ekipi regularnog dijela sezone.#L# Ako pobjednik regularnog dijela ne ispunjava uvjete za B licencu, onda se vize dijele 'po ključu' - pobjednik i finalist Final Foura, a treća odlazi poraženom polufinalistu koji ima bolji skor u regionalnom natjecanju. To znači da Igokea iz Aleksandrovca, koja se tri kola prije kraja nalazi na vodećoj poziciji, ne može odmah u Euroligu nego samo u slučaju da osvojio prvo mjesto na Final Fouru, ali bi domaće utakmice morala igrati u nekom drugom gradu.

Podsjetimo, kriterij za B licencu su -dvorana s najmanje 5.000 gledatelja, minimalno dva hotela s četiri zvjezdice, te udaljenost od najbliže međunarodne zrakoplovne do 100 km. Vodstvo Eurolige zatražilo je od ABA lige da od sezone 2013./2014. mora prilagoditi svoja pravila, pa će od te sezone u Euroligu finalisti Final Foura, te polufinalist koji ima bolji skor u regionalnom natjecanju.

"Euroliga je zajedno s vodstvom ABA lige tražila rješenje koje bi zaštitilo sportski interes klubova koji ove sezone sudjeluju u ABA ligi. Sada svi klubovi znaju za što se bore," izjavio je predsjednik Eurolige Jordi Bertomeu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter