"Kosac" u službenom programu festivala u Torontu

Iz filma 'Kosac' - Ivo Gregurević je na 61. Puli osvojio Zlatnu Arenu za glavnu mušku ulogu
Iz filma 'Kosac' - Ivo Gregurević je na 61. Puli osvojio Zlatnu Arenu za glavnu mušku ulogu

Hrvatsko-slovenski film "Kosac" redatelja Zvonimira Jurića uvršten je u službeni program jednog od najutjecajnijih filmskih festivala na svijetu - Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, koji će se u svom 39. izdanju održati od 4. do 14. rujna.

"Kosac" će biti prikazan u sklopu selekcije Suvremena svjetska kinematografija, koja donosi "snažne priče s globalnom perspektivom". U istoj selekciji je i dansko-hrvatsko-švedski film "Itsi Bitsi" koji je prošle godine sniman u Hrvatskoj, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar.

"Kosac" je snimljen prema scenariju Zvonimira Jurića i Jelene Paljan, a u njemu se isprepliću tri priče koje se događaju u jednoj noći negdje u Slavoniji. Glavne uloge tumače Ivo Gregurević, Mirjana Karanović, Igor Kovač, Nikola Ristanovski i Lana Barić, direktor fotografije je Branko Linta, za montažu su zaslužni Dubravka Turić i Tomislav Pavlic, za scenografiju Ivan Veljača, kostimografiju Ivana Zozoli Vargović, a zvuk Julij Zornik.

Na nedavno održanom 61. Pulskom filmskom festivalu "Kosac" je osvojio Zlatne Arene za kameru, najbolju glavnu (Gregurević) i sporednu mušku ulogu (Kovač) te nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film u nacionalnoj konkurenciji.

Film je producirala Kinorama – producentica je Ankica Jurić Tilić, a u koprodukciji sa slovenskom kućom Forum Ljubljana. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Eurimagesa, MEDIA-e i Viba Filma. "Kosac" je prva većinski hrvatska produkcija koja je uvrštena u program ovog iznimno značajnog svjetskog festivala. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter