Kos svjedocio na sudenju poreckim policajcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porecki dogradonacelnik Edo Kos u ponedjeljak je pred vijecem USKOK-a rijeckog Županijskog suda ispitan kao svjedok na sudenju policajcu Željku Mulleru (34) iz Poreca zbog pet kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti.

Uz Mullera, koji je i optuženik u slucaju Dražena Golemovica, na optuženickoj klupi sjede još umirovljeni policajac Ibrahim Smajic (48) iz Vrsara i Feti Maksuti (35) iz Poreca, kojem se na teret stavlja da je poticao Mullera na kaznena djela.

Porecki dogradonacelnik je vijecu trebao ispricati kako je kontaktirao Mullera propitujuci se o jednoj ženskoj osobi, navodi se u optužnici. Navodno je s tom ženom Kos bio u kontaktu u listopadu 2006. kada je igrom slucaja izbjegao smrt nakon eksplozije bombe podmetnute ispod njegova automobila u dvorištu poreckog poglavarstva.

- Morate znati da ja više od cetiri godine imam stalne kontakte s policijom. Još uvijek nije otkriveno tko je podmetnuo bombu pod moj automobil. Policija me danonocno cuva i normalno da svakodnevno kontaktiramo. Razgovarao sam i s Mullerom, ali o konkretnom slucaju i osobi ne bih vam mogao ništa kazati, rekao je Kos.

Osim Kosa, koji je na rijecki sud došao u pratnji policije, isti tretman su imala i druga dvojica svjedoka Željko Buncic (36) iz Poreca i Marino Slokovic (29) iz Vrsara, ali su oni dopraceni jer se nisu odazivali na sudske pozive.

Muller na sudu odgovara i jer je od prosinca 2007. pa do lipnja 2008. dojavljivao Smajicu raspored patrolnog broda pomorske policije da bi se potonji mogao baviti izlovom prstaca. Tijekom 2008. Muller je ulazio u policijski informacijski sustav putem lozinke svoje kolegice, a potom Maksutiju dojavljivao razne podatke o nekim osobama.

Nadalje, Muller je još desetak osoba neovlašteno davao razne informacije, pa je tako prema optužnici gradaninu B. D. omogucio da izbjegne kriminalisticko istraživanje jer mu je savjetovao da u postaju ne donese mobitel. Optužen je i za nezakonitu pretragu stana u kojem je pronašao svoju ukradenu odjecu, ali ju je oduzeo bez potvrde i bez sastavljanja službenog izvješca.

Svjedok Buncic iskoristio je blagodat nesvjedocenja jer je bratic optuženog Mullera, a Slokovic je rekao da je bolestan na živce, da ima psihijatrijsku dijagnozu, da za pola svoga života ne zna što se dogadalo zbog ovisnosti o drogi, da mu je sve u životu izmiješano...

Zbog navedenog nije vijecu mogao ništa kazati o optužbi da je Muller nezakonito obavio pretragu stana. Zbog nedolaska ostalih svjedoka sudenje je odgodeno i nastavlja se 23. lipnja. (Branko ŠKORIC/Novi list)

Kos 200 dana s policijskom zaštitom


Dogradonacelnik Edo Kos od 17. studenoga prošle godine ima stalnu policijsku zaštitu. Naime, toga je dana na njega izvršen drugi atentat. Sve se dogodilo u Ulici hrastova u mjestu Kukci nedaleko od Poreca, kod Kosove obiteljske kuce.

Pod okriljem mraka atentator je dolazeci iz pravca njegove garaže ispalio jedan hitac, a Kos ga je potom udario s torbom u kojoj je bio laptop. Tom prilikom atentatoru je ispao pištolj CZ kalibra 7,65 s prigušivacem, a kasnije je pronadena i jedna cahura.



Prvi atentat na Kosa dogodio se krajem listopada 2006. kada je njegov automobil golf dignut u zrak na parkiralištu iza zgrade porecke gradske vijecnice. Navodno je golf eksplodirao nakon što je Kos putem daljinskog upravljaca krenuo otkljucavati vrata. U eksploziji Kos nije ozlijeden, a do danas motiv, kao ni izvršitelj, nisu razotkriveni.

Kos je vlasnik gradevinske i projektantske tvrtke koje vode povjerenici dok on obnaša više od 16 godina funkciju dogradonacelnika Poreca te je zadužen za gradevinska zemljišta i nekretnine.


Podijeli: Facebook Twiter