Korzet - oružje prave zavodnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trendovi, posljednjih godina i sezona sve promjenjiviji, glavni su diktatori onoga što ce se naci na modnim pistama kao i u trgovinama odjecom. Uobicajeno je tako i da razni komadi odjece cesto dožive revival i nakon toga padnu u zaborav, a definitivni hit ove sezone jest komad odjece koji ostao gotovo nepromijenjen još od doba kraljice Viktorije - korzet.

Primarna svrha mu je smanjivanje opsega struka stezanjem. U doba kraljice Viktorije je tanji struk znacio viši socijalni status, a popularnost takozvane figure pješcanog sata potjece upravo iz tog doba. U 19. stoljecu za kostur ovog odjevnog predmeta najcešce su se koristili riblja kost ili celik, dok se danas, ovisno o izradi korzeta te željama onih koji ga nose, najcešce koriste plastika i celik.

Korzeti se obicno vežu na stražnjoj strani, a kopcanje im je na prednjoj te služi za brže i jednostavnije odijevanje i svlacenje. Vecina odjevnih predmeta koji se danas prodaju pod tim nazivom zapravo nisu korzeti - iako izgledaju jednako kao i oni iz doba kraljice Viktorije, puno su udobniji od tadašnje inacice ovog odjevnog predmeta.



No, pravilo komfora ne primjenjuje se nužno kod fetišistickih modela korzeta. Tri glavna razloga nošenja korzeta danas su: modni, medicinski i fetišisticki. Korzeti se mogu podijeliti u dvije skupine: overbust - korzeti koji idu preko grudi i underbust - kojima je rub tkanine odnosno žice tik ispod grudi. Ima ih zaista svakakvih: od lateksa, pamuka, kože, onih cipkastih, a omiljeni su modni dodatak ljubitelja gothic mode, steampunka i burlesque.

Kad je u pitanju fetišizam, korzeti se najcešce upotrebljavaju u BDSM-u (Bondage-Discipline-Submission-Masochism). Najekstremniji odlaze i korak dalje pa se odlucuju na bušenje kože povezujuci estetiku i bol, odnosno postavljanje alkica tj. piercinga kroz koje se provuce svilena traka poput one u korzeta.

U posljednje se vrijeme po internetskim kuloarima cesto spominje ime Billyja Vahana i Melisande Inness-Brown, odnosno produkt njihovog rada - Antiseptic Fashion korzeti koji su rucno radeni od kože. Njihov dizajn predstavlja dašak futurizma i androgenosti, a izraduju i kožne ovratnike, ali o tome neki drugi put…

Povratak korzeta u modni mainstream na velika vrata zasigurno je dobra vijest za ljubiteljice ženstvenijih odjevnih kombinacija, a iako se uz njega obicno vezuju intimnije situacije, tržište nudi i pregršt varijacija korzeta za vecernje izlaske, glamurozne partyje ili pak jednostavno za totalno drugaciji styling. Jer neoboriva je cinjenica - korzeti su ženstveno oružje prave zavodnice.


Podijeli: Facebook Twiter