Koruška traži zatvaranje Krškog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koruški parlament u cetvrtak je zatražio zatvaranje hrvatsko-slovenske nuklearne elektrane u Krškom, a u donesenom zahtjevu parlament traži od austrijske savezne vlade da u slucaju hrvatskog opiranja tome zahtjevu uloži veto na pristup Hrvatske Europskoj uniji.

Zahtjev su poduprle sve važnije stranke u koruškom parlamentu osim Zelenih, koji su zbog te odluke napustili zasjedanje. Zeleni takoder podupiru zahtjev za zatvaranjem Krškog, ali se protive pritiscima na Hrvatsku.

Predsjednik kluba zastupnika Zelenih Rolf Holub uoci sjednice parlamenta dobio je potporu i socijaldemokratskog zastupnika u Europskom parlamentu i izvjestitelja za Hrvatsku Hannesa Swobode, koji se distancirao od svojih stranackih kolega u Koruškoj koji su pokretaci inicijative.

"Nisam sporazuman s tim. Te dvije stvari (zatvaranje Krškog i pristup Hrvatske EU-u, op.a.) trebaju se odvojiti jedna od druge", porucio je Swoboda.

Zastupnica Zelenih Ulrike Lunacek podsjetila je takoder da se njezina stranka svojedobno protivila i referendumu za zatvaranje ceške nuklearne elektrane Temelin, što ga je 2002. inicirala Slobodarska stranka (FPOe).

"S tom politikom nitko u Europi nece razumjeti važan austrijski zahtjev za zatvaranjem nuklearnih elektrana", priopcila je Lunacek.


Podijeli: Facebook Twiter