Korupciju u školstvu doživjelo 67 posto ispitanika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U jeku afere kupovanja ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, portal EduCentar ispitao je koliko se hrvatskih školaraca i studenata suočilo s nekim oblikom korupcije tijekom svog obrazovanja.

Rezultati istraživanja provedenih na 250 ispitanika otkrivaju šokantnu situaciju - 67 posto je izjavilo da se susrelo s nekim oblikom korupcije, a većina njih (26 posto) koristila je mito za upis u željenu školu ili fakultet. Korupciju u školstvu najbolje opisuju komentari ispitanika poput "Malo novaca nikada ne škodi da se proguraš na smjer koji želiš" ili "Jači smjerovi su i skuplji, no sve se da srediti."

Korupcija nije samo prisutna tijekom upisa, već i prilikom polaganja ispita pa tako 17 posto je koristilo mito za uspješnije polaganje ispita. "Profesor je dopustio prepisivanje na ispitu onim studentima koji su kupili njegovu knjigu", iskustvo je jednog studenta.

Osim novca, pojedinci nude i određene ustupke ili usluge: "Nisam imao uvjete za izlazak na ispit, no mama mi radi u bolnici pa je profesoričinoj kćeri sredila pregled bez čekanja", odgovara jedan ispitanik. Da je procjena nečijeg znanja subjektivna najbolje potvrđuje podatak prema kojem je 16 posto doživjelo jedan oblik korupcije prilikom ocjenjivanja. Prema komentarima ispitanika većinom se radi o dobivanju boljih ocjena na temelju poznanstva.

"Plavu kuvertu" za potrebe odobrenja završnog ili diplomskog rada svom profesoru predalo je osam ispitanika.

Tek malo više od trećine ispitanika pamti samo pozitivna iskustva iz svojih školskih i studentskih dana. Oni navode da se osobno nisu susreli s nijednim oblikom korupcije te da su tome podložni samo "loši studenti". Prema mišljenju tih ispitanika "oni koji znaju, ne trebaju mito za prolaz". (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter