Korupcija u EU parlamentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski Sunday Times optužio je slovenskog zastupnika u Europskom parlamentu Zorana Thalera za korupciju, nakon što je Thaler nasjeo na podvalu britanskih novinara i prihvatio ponudu «lobista» da za 100 tisuca eura predloži u parlamentu neke zakonske prijedloge u vezi s bankama. Kako navodi britanski list, nemoralnu ponudu prihvatila su trojica europarlamentaraca: Thaler, zatim Austrijanac Ernst Strasser i rumunjski zastupnik Adrian Severin.

Dok Thaler odbija optužbe, tvrdeci da novac nikada nije namjeravao uzeti, nego da je samo želio vidjeti tko stoji iza pokušaja njegove diskreditacije, Strasser je pod pritiskom javnosti odmah odstupio. I Strasser, medutim, negira da je pristao uzeti potkupninu, uvjeravajuci da je samo želio vidjeti što ce se dogoditi i onda sve prijaviti policiji.

To se, medutim, nije dogodilo. O slucaju ce se ocitovati i Europski parlament, koji vec najavljuje istragu. Thaler je devedesetih godina bio slovenski ministar vanjskih poslova u vladi Janeza Drnovšeka, nakon cega je napustio politiku. Vratio se 2009. godine, prihvativši poziv Boruta Pahora da bude nositelj liste socijaldemokrata na izborima za Europski parlament. (D. R.)

 


Podijeli: Facebook Twiter