Korupcija: Svjedoci potvrdili pogodovanje Fimi-mediji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suđenje u slučaju Fimi-media, preko koje se navodno punio HDZ-ov crni fond, danas je nastavljeno svjedočenjem zaposlenika tvrtki koje su marketinškoj agenciji po kojoj je nazvana najveća hrvatska korupcijska afera plaćali pozamašne iznose za poslove koji nikada nisu obavljeni.

Jedan od svjedoka, suvlasnik tvrtke Chemina Mladen Drpić potvrdio je da je preko četiri fiktivna ugovora Fimi-mediji dao gotovo 625 tisuća kuna uvjeren da će mu to pomoći u poslovanju te da je novac ustvari donacija HDZ-u.

Drpić je na zagrebačkom Županijskom sudu ispričao da je za Fimi-mediju prvi puta čuo još 2005. od Mladena Bradača iz CROSCO-a koji je tu agenciju preporučio rekavši da je "bliska HDZ-u".

I Bradač je ranije svjedočio ističući da je CROSCO s Fimi-medijom poslovao na preporuku optuženog bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, koji je priznao USKOK-ove optužbe da je preko Fimi-medije iz državnih institucija i tvrtki izvučeno više od 70 milijuna kuna.

Očekujući "poboljšanje poslovanja i povećanja prihoda" Drpić je Fimi-mediji za poslove koje nisu obavili 2005. platio dva računa od po 125 tisuća kuna, godinu kasnije 199 tisuća kuna, a 2007. 175 tisuća kuna.

Iako je u istrazi kazao da je fiktivne račune platio jer je to "morao učiniti", danas je ublažio iskaz rekavši da je želio donirati HDZ-u te da na početku nije znao da će ugovori biti fiktivni.

Predstojnica ureda Uprave Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) Branka Vine posvjedočila je danas na suđenju u slučaju "Fimi-media" da je ta marketinška agencija ARZ-u, kojemu je radila promociju, dostavljala imena tvrtki koje su trebale biti pozivane na natječaje.

Osim od agencije po kojoj je nazvana najveća hrvatska korupcijska afera, imena tvrtki koje su pozivane na natječaje svjedokinja je dobivala i od predsjednika Uprave Jurice Prskala, koji je i dogovorio suradnju s Fimi-medijom.

Predstavnici poduzeća koja su surađivala s Fimi-medijom ranije su posvjedočili da su se u dogovoru s vlasnicom agencije Nevenkom Jurak javljali na pozivne natječaje iskazujući cijene koje im je sugerirala, ne bi li ponuda Fimi-medije bila najpovoljnija.

Uz usluge za koje su se sklapali ugovori, Fimi-media je za ARZ, pod istim ugovorima, radila i druge poslove, poput organiziranja raznih svečanosti, čime su izbjegavane odredbe Zakona o javnoj nabavi.

"Predmet ugovora s Fimi-medijom 2008. bio je ugovor o promociji u elektronskim medijima, no na temelju tog ugovora naručivale se i usluge na koje se ne može primijeniti izuzeće Zakona o javnoj nabavi", rekla je svjedokinja.

Dodala je i da je plan promotivnih aktivnosti odobravala Uprava na čelu s Prskalom, a potom i njegovim nasljednikom Zlatkom Korparom. Obojica su se spominjala u više korupcijskih afera.

O suradnji Fimi-medije s još jednim javnim poduzećem, Hrvatskom poštom, svjedočila je bivša voditeljica platnog prometa Klaudija Ćović. Rekla je da je agencija Nevenke Jurak HP-u 2006. za organizaciju božićnog domjenka ispostavila račun od čak 200 tisuća kuna.

Iako je 2008. dobila otkaz, svjedokinja je čula da je HP 2009. Fimi-mediji temeljem jednog računa platio čak 5,7 milijuna kuna. Suđenje se nastavlja sutra, ispitivanjem novih svjedoka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter