Korupcija se ne može kažnjavati radom za opće dobro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da se razmatraju zakonske izmjene koje bi spriječile sve buduće slučajeve gdje se kazna za kaznena djela korupcije zamjenjuje radom za opće dobro.

Govoreći na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Miljenić je rekao da će se najvjerojatnije sastaviti poseban katalog kaznenih djela koja se neće moći kažnjavati radom za opće dobro.

Miljenića je podržao i Peđa Grbin (SDP) rekavši da se "više ne bi smjeli događati slučajevi poput onoga bivšeg ministra Petra Čobankovića".

- On je priznao da je svojim radom oštetio državni proračun i građane za desetke milijuna kuna i ne može biti kažnjen radom za opće dobro, rekao je Grbin.

Nacionalno vijeće jučer je razmotrilo Izvješće Europske komisije o suzbijanju korupcije u EU za 2013., odnosno njegov prilog koji govori o Hrvatskoj gdje piše da "su neki dužnosnici preblago kažnjeni za korupciju".

Ministar Miljenić je suglasan s ocjenom Europske komisije da "postoji očita neravnoteža između mjera suzbijanja i mjera sprječavanja korupcije, na štetu sprječavanja", a zaključio je da je nužno razraditi preventivne mehanizme.

On je najavio izradu zakona o lobiranju, na temelju kojega će se osnovati registar lobista, kao oružje protiv koruptivnih utjecaja, a kad je riječ o zviždačima, ocijenio je da se "ne može tražiti apsolutna zaštita za nekoga samo zato što kaže da je zviždač, nego mora postojati neka veza s onim što se otkrilo". (Z. CRNČEC/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter