Korupcija pocinje u jaslicama!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad svakoga jutra obitelj u luksuznoj limuzini dovodi dijete u vrtic koji je mjesec ranije odbio primiti dvoje djece samohrane majke cija su mjesecna primanja 3 i pol tisuce kuna - svakome je jasno da tu nešto smrdi!

Ovom je ilustracijom Zorislav Antun Petrovic, predsjednik Transparency International Hrvatska (TIH), obrazložio zašto su TIH i nevladina udruga Roda pokrenuli inicijativu kojom traže od svih tijela lokalne samouprave da kod raspisivanja natjecaja za upis u vrtice i jaslice objave detaljne kriterije te tako smanje rizik od korupcije.

- Proteklih godina javljalo nam se puno roditelja koji su se žalili da nisu mogli doznati kriterije po kojima je njihovo dijete odbijeno ili su pak imali informacije da su djeca primana po vezama i poznanstvima, a ne prema opravdanim kriterijima - poput ekonomskih prilika obitelji, broju djece u obitelji, zaposlenosti roditelja, kazao je Petrovic.

Velik broj ustanova za predškolski odgoj nema jasnih kriterija primanja djece ili ih ne provodi dosljedno. Malen broj vrtica javno objavljuje listu djece koja su primljena te onih na cekanju, a ne pružaju ni mogucnost da se provjeri opravdanost ukljucivanja na ove liste.

Udruga Roda predlaže da državna i lokalna vlast subvencioniraju privatne vrtice kako bi tamo mogla biti smještena i djeca siromašnijih roditelja.

- Žalosno je da državni projekt "Dadilja" nije nikada zaživio pa se proširilo crno tržište teta i dadilja. Roditelji ne znaju kome ostavljaju djecu, a to je vrlo loše i opasno, istaknula je Mirela Blažanovic iz Roda.


Podijeli: Facebook Twiter