Korupcija Italiju stoji 60 milijardi eura godišnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema informacijama talijanskog ministarstva javne uprave korupcija tu zemlju godišnje stoji 60 milijardi eura, a javna ulaganja u infrastrukturu zbog korupcije se povećavaju za 40 posto.

Talijanska će vlada u ponedjeljak predstaviti dokument na 400 stranica o korupciji, što ga je sastavilo stručno povjerenstvo talijanskog ministarstva javne uprave, a koji sadrži podatak o 60 milijardi eura koje se godišnje izgube zbog korupcije, najavljeno je u srijedu u Rimu. Dokument sadrži i procjenu da mito u javnim poslovima dovodi do povećanja izdataka za 40 posto.

Zbog nedostatka transparentnosti u javnoj upravi, Italija se nalazi na 69. mjestu međunarodne ljestvice zemalja ugroženih korupcijom, zajedno s Ganom i Makedonijom.

Talijanska vlada zauzima se za donošenje protukorupcijskog zakona koji već mjesecima čeka u parlamentu. Novim zakonom Italija nastoji borbu protiv korupcije prilagoditi međunarodnim mjerilima.

Ukoliko zakon bude donesen, činovnici bi za korupciju mogli dobiti zatvorsku kaznu do pet godina. Osim toga, novi bi zakon trebao omogućiti učinkovitu borbu protiv korupcije i u privatnom sektoru. (Hina/APA)


Podijeli: Facebook Twiter