Korupcija: Dva turska ministra podnijela ostavke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski ministar gospodarstva Zafer Caglayan podnio je u srijedu ostavku zbog istrage o korupciji na visokoj razini i pritom ocijenio da je istraga "prljava namještaljka" protiv vlade, a prema Reutersovim izvorima ubrzo poslije njega ostavku je dao i ministar unutarnjih poslova Muammer Guler.

Caglayanovi i Gulerovi sinovi uhićeni su prošloga tjedna zajedno s još 22 osobe pod optužbom za korupciju u slučaju u čijem je središtu državna banka Halkbank.

"Podnio sam ostavku na dužnost ministra gospodarstva kako bi pomogao da istina izađe na vidjelo i kako bi osujetio ovu ružnu zavjeru koja je pogodila moje dijete i moje bliske kolege", rekao je Caglayan.

"Očito je da je operacija provedena 17. prosinca prljava namještaljka protiv naše stranke i naše vlade", istaknuo je.

Promatrači prošlotjednu akciju uhićenja smatraju pokazateljem borbe za moć premijera Tayyipa Erdogana s islamistom koji živi u Sjedinjenim Državama, a utjecajan je u policiji i pravosuđu.

Erdogan je odgovorio na istragu provođenjm čistke u vrhu policije. Otpustio je i smijenio oko 70 policijskih dužnosnika, uključujući moćnog čelnika istanbulske policije, u sve širem obračunu sa snagama koje su pokrenule istragu.

Erdogan ističe kako se ovdje zapravo radi o "stranoj zavjeri" protiv njega i njegove stranke AKP. "Pokrenuta je nezakonita, prljava i mračna zavjera. Korupcija je samo maska", rekao je Erdogan.

Proteklih mjeseci porasle su napetosti u odnosima između Erdoganove vlade i pokreta Hizmet klerika Fethullaha Gulena koji živi u SAD-u, a čiji su sljedbenici utjecajni u policiji i pravosuđu zbog planova zatvaranja privatnih osnovnih škola, uključujući one koje vodi Hizmet a koje su važan izvor prihoda tog pokreta. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter