Kornjace otplivale iz Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ninja, Matija, Žana, Larica, Samantha i Andrea imena su šest morskih kornjaca koje su u subotu navecer s plaže Ambrela puštene u more zahvaljujuci pulskom Centru za oporavak morskih kornjaca, Aquariumu i Arenaturistu.

Radi se o kornjacama koje su se u proteklom periodu oporavljale u jedinstvenom centru na ovoj strani Jadrana te su konacno bile spremne za povratak kuci. Bio je to pravi trenutak uoci pocetka ljetne turisticke sezone tijekom koje se kornjace ne puštaju zbog velikog broja kupaca i brodica. Dogadaju se odazvao veliki broj roditelja i djece, a i vrijeme mu je bilo naklonjeno.

Prije puštanja životinja u mora voditeljica u centru Karin Gobic Medica ispricala je da je Ninja došao u Pulu s Visa krajem prošle godine kada je cijelu Hrvatsku zatrpao snijeg. Usvojila su ga djeca iz vrtica My day. Težak je 30 kilograma, a procjenjuje se da je star izmedu 20 i 25 godina.

Matija je stigao s Dugog Otoka zbog razbijenog kljuna, najvjerojatnije udicom, a za njegov oporavak zaslužni su djelatnici parka prirode Telašcica koji su ga poslali u Pulu. Žana je bila ljubimica centra u kojem se dugo oporavljala jer je progutala dio udice s parangala. Iako je operirana i ucinilo se sve da se taj dio izvadi, na kraju je udica ostala u kornjaci jer je zakljuceno da joj ne smeta za normalan život.

"Larica je pak stigla iz Pomera gdje se zapetljala u morsku travu, dok je druga mala kornjacica, dvogodišnja Samantha, teška svega kilogram i pol, došla kod nas iz Medulina u travnju nakon velike oluje. Zanimljivo je da joj je pripala markica s brojem 007. Ona je naš James Bond!

I Andrea je nadena u uvali Kuje u ožujku, a naziv je dobila po oluji koja nas je tada zadesila, upravo Andrea, a koja je i nju izbacila na obalu", ispricala je Gobic Medica.

Dok je ovih šest kornjaca odlazilo na put koji može trajati i cijelo stoljece, katamaranom Bišovo u Pulu je stizala još jedna mala kornjaca kojoj je prijeko potrebna pomoc vrijednih djelatnika ovog pulskog centra.


Podijeli: Facebook Twiter