Kornjace išcekuju ljeto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Centru za oporavak morskih kornjaca u pulskom Aquariumu vec duže vrijeme borave cetiri kornjace - Ninja, Žana, Larica i Kristijan zvani Kiki. Od voditeljice Karin Gobic Medica doznajemo da su dvije od njih zdrave i da cekaju ljeto kako bi se vratile u svoj prirodni okoliš, dok se kod preostale dvije još uvijek pokušava otkriti od cega boluju.

Posljednja koja se pridružila ekipi, nešto prije Božica, je Ninja. Kornjaca je duže vrijeme plutala kod Visa, zbog cega je došlo do upalnih procesa koje je bilo potrebno izlijeciti, a sada se oporavlja u Centru. Larica je pronašla privremeni smještaj u Centru u rujnu prošle godine, nakon što je pronadena kako pluta u plicaku izvan uvale Šcuza u Pomeru. U lipnju ce ponovo zaplivati u moru.

U lipnju prošle godine s rta Kamenjak u Centar je stigao i Kiki, koji je plutao i izbacivao mnogo plasticnog materijala. Ustanovljene su mu bile jake infekcije te do danas nije uspio oporaviti mehanizam urona zbog cega i dalje pluta. S obzirom da se u prirodi ne bi mogao hraniti u Centru ce ostati dok ne potone.

Vec skoro godinu dana u Centru se pak nalazi Žana, glavata želva iz okolice Palagruže. Ona je bila operirana jer joj je duboko u jednjak bila zabodena udica parangala. Sada se uspješno oporavlja.


Podijeli: Facebook Twiter