Kornjača Kiki iz Aquariuma preselila na Brijune


Mužjak glavate želve Kiki danas je u Safari parku Nacionalnog parka Brijuni dobio novi dom, to jest bazen. Iz pulskog Centra za oporavak morskih kornjača brodom je prevezen u veći bazen na Brijunima, gdje će se brže oporavljati i tako steći snagu da ponovno zaroni u Mediteran.

Kornjača Kiki, koja ima oko osam godina i 10 kilograma, ne može održavati plovnost na dubini, a pretpostavlja se da je razlog tome nakupljeni zrak unutar vršnog dijela oklopa. Kiki će gost Brijuna i atrakcija za posjetitelje biti za vrijeme toplijeg dijela godine, a otvoreni bazen u koji je jučer pred brojnom publikom spušten, ima otvoreni sustav izmjene morske vode s pumpom koja konstantno izmjenjuje bazensku s morskom vodom.

Djelatnici Centra ovaj bazen, u kojem su nekad živjeli tuljani, zovu "hotelom s pet zvjezdica za kornjaču" jer će u njemu imati puno više mjesta za kretanje i vježbanje mišića. Našalili su se da će Kikiju to biti i prilika da smršavi, budući da je za vrijeme trogodišnjeg tretmana u Centru dobio koji kilogram viška.

- Ovaj bazen ima veću dubinu i volumen i kornjača će moći vježbati muskulaturu jer ne može održavati balans na dubinama. Ovo je jedna od rijetkih kornjača koja toliko dugo nije mogla biti vraćena u more, rekla je biologinja Karin Gobić Medica iz Centra za oporavak morskih kornjača.

Istaknula je da će Kiki na Brijunima ostati dok se temperatura mora ne spusti na oko 15 stupnjeva, ali će i druge vremenske prilike odrediti dan njegovog povratka u Aquarium, gdje boravi u posebnim uvjetima.

Glavata želva pronađena je u lipnju 2009. godine na otoku Bodulaš kod rta Kamenjak u jako lošem stanju, a ime je dobila po dječaku koji ju je pronašao. Nakon nekoliko tjedana borbe za život kornjača je počela sama jesti. (Ana ŠIMIĆ; snimio Srečko NIKETIĆ/Cropix)


Podijeli: Facebook Twiter