Korneti bez salvete pravilo, a ne iznimka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski slasticari u vecini slucajeva sladoled na kuglice, u kornetima, kupcima prodaju a da prethodno kornet ne omotaju salvetom i ujedno se dogada da ista osoba sladoled i naplacuje, a nismo primijetili da izmedu svih tih radnji opere ruke. Ima i iznimaka, poput jedne slasticarnice u Istarskoj ulici.

Buduci da je pranje ruku jedna od najcešcih preventiva na koju lijecnici upozoravaju u borbi protiv bakterija, kao bolja i prihvatljivija opcija cini se zapakirani sladoled ili odlazak kod slasticara u ciju higijenu ne sumnjamo.

Na obilazak slasticarnica potaknula nas je nedavna akcija sanitarnih inspektora koji su iz 29 slasticarnica u Istri na analizu uzeli 75 uzoraka sladoleda od kojih su cak 22 bila mikrobiološki i kemijski neispravna. U nekoliko je uzoraka pronadena enterobakterija, u deset sladoleda naden je povecan broj aerobnih mezofilnih bakterija, a u devet sintetska boja. Spomenuta enterobakterija upucuje na fekalno zagadenje zbog nedovoljne higijene u proizvodnji, cuvanju i rukovanju namirnicama, dok se aerobne mezofilne primjerice pojavljuju pri pocetku kvarenja namirnice, a povecan broj takoder ukazuje na nedovoljno cišcenje, pranje i dezinfekciju. Iako su za zarazu salmonelom još opasniji kremasti kolaci, od devet uzoraka koje su sanitarni inspektori uzeli svi su bili ispravni.


Podijeli: Facebook Twiter