Kornatska tragedija: Mesica na klupu za svjedoke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudac zadarskoga Županijskog suda Boris Babic potvrdio je danas novinarima da je prihvatio prijedlog obitelji vatrogasaca poginulih u kornatskoj tragediji u kolovozu 2007. da se kao svjedok ispita i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesic.

Mesic ce svjedociti zbog iskaza tadašnjeg nacelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Josipa Lucica i ministra obrane Berislava Roncevica, koji su rekli da su naloge dobivali "odozgo", to jest od visokih politickih dužnosnika.

Bivši predsjednik Mesic trebao bi objasniti zašto je na Kornat poslana Bojna za specijalna djelovanja HV-a iz Trsata. Obitelji takoder zanima što je sve Hrvatska vojska radila na otoku Kornatu 30. i 31. kolovoza te okolnosti u kojima je kanader poslan Grckoj u pomoc.

Sudenje je danas nastavljeno svjedocenjem cetvorice pripadnika Gorske službe spašavanja iz Zadra i Šibenika.

Sva cetvorica svjedocila su o svojem sudjelovanju u akciji izvlacenja unesrecenih vatrogasaca. S obzirom na to da je puhalo orkansko jugo - nisu mogli sletjeti na otok Kornat, nego su užetom prevezli kolege koji su vec bili na mjestu nesrece do uvale Šipnata. Nakon toga su se vratili u zrakoplovnu bazu Zemunik.

Sudenje se nastavlja 13. i 14. ožujka ispitivanjem medicinskih ekipa iz Vodica i Biograda te ekipe iz zadarske Opce bolnice koja je primila unesrecene vatrogasce. 


Podijeli: Facebook Twiter