Kormilo laniške općine do izbora preuzima povjerenik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teritorijalno najveća istarska općina na čija 144 četvorna kilometara živi svega 329 stanovnika u novu godinu zakoračila je bez proračuna i odluke o privremenom financiranju. Iz općinske uprave jučer (ponedjeljak) su na adresu Ministarstva uprave poslali obavijest da na sjednici Općinskog vijeća 23. prosinca nije donesen plan proračuna, a na sjednici 30. prosinca nije prihvaćena odluka o privremenom financiranju za tromjesečno razdoblje. Sukladno zakonskoj regulativi Ministarstvo uprave raspustit će Općinsko vijeće i razriješiti načelnika.

Izbori u svibnju

Nakon što resorno ministarstvo donese odluku, na tu odluku može se podnijeti tužba Upravnom sudu. Može je podnijeti Općinsko vijeće ili načelnik, a ukoliko nije utemeljena onda Vlada imenuje povjerenika koji će donijeti odluku o privremenom financiranju te upravljati općinom do izbora u svibnju. Kada u izbornoj godini "padne" proračun ne organiziraju se naime privremeni već redovni izbori.

- Ovakav razvoj događaja neće se odraziti na mještane. Svi programi socijalne naravi, stipendije, i sve ostalo normalno će se odvijati. Stopirano je samo donošenje novih odluka u nadležnosti Općinskog vijeća i načelnika, izjavio je predsjednik Općinskog vijeća, ujedno HDZ-ov vijećnik Vladimir Žmak.

Jezičac na vagi koji je presudio za "rušenje" oba značajna financijska dokumenta, bili su vijećnici HDZ-a, koji su u ovom kao i u prethodnom mandatu, u suradnji sa nezavisnim s vladajuće liste grupe birača nositelja Nevena Mikca, u Općinskom vijeću bili pozicija. Glavni argument neprihvaćanja proračuna donedavnih suradnika, bio je što nisu povučena nikakva sredstva iz EU fondova iako je prigoda za to bilo puno s obzirom da su značajna sredstva predviđena upravo za ruralna područja, uz opasku da je laniška općina jedina općina u Istri koja nije iskoristila nikakva sredstva iz EU fondova. No takav potez nije lišen političkih konotacija jer njime će se laniškom načelniku, nezavisnom Nevenu Mikcu ipak otežati startna pozicija na predstojećim lokalnim izborima.

Ovo je drugi puta u povijesti laniške općine da na kormilu dobiva povjerenika. Prvi je puta to bilo 1997. godine, ali ne zbog rušenja proračuna i neizglasavanja odluke o privremenom financiranju već stoga što se nakon izbora u dva navrata nije uspjelo konstituirati općinsko vijeće. Za razliku od danas kada je do ovakvog ishoda doveo sraz unutar vladajućeg bloka; nezavisnih i HDZ-a , tada su vinovnici bili suprotstavljeni vijećnici IDS-a i HDZ-a.

U Općinskom vijeću Lanišća, na izborima u travnju 1997. godine IDS-u i HDZ-u pripalo je po osam vijećnićkih mjesta, a ishod glasovanja za predsjednika vijeća na obje je konstituirajuće sjednice bio "neriješen"; 23. svibnja, kao i 23. lipnja, vijećnici HDZ-a i IDS-a glasovali su svaki za svog kandidata čime je onemogućeno konstituiranje predstavničkog tijela. Takva pat pozicija rezultirala je raspuštanjem vijeća, a Vlada Republike Hrvatske imenovala je povjerenika. Tu je dužnost do izbora obnašao HDZ-ovac Vlado Črnac. Ponovljeni izbori za općinsko vijeće održani su krajem studenog iste godine, a od ukupno šesnaest vijećnićkih mjesta, sukladno izbornim rezultatima; deset vijećnika je imao HDZ, jednog vijećnika HSS i pet vijećnika IDS, a Općinsko vijeće konstituirano je pretposljednji dan 1997. godine. Načelnik, ujedno i predsjednika Poglavarstva Općine izabran je iz HDZ-ovih redova.

Kao i u prvom slučaju, i u ovom najnovijem, vrijeme će pokazati koliko je ovakav potez štetio ili koristio rješavanju problema kojih u ovom brdovitom istarskom području sa statusom posebne državne skrbi i sa svega 329 stanovnika mahom starije životne dobi, doista ne nedostaje. Jer imperativ je u prvom redu održati život na Ćićariji.

O odluci o privremenom financiranju Općine Lanišće za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2017. godine, glasalo se na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 30. prosinca, no ni ona, kao ni prethodno prijedlog proračuna, nije dobila potrebnu većinu. Svoj glas "za" odluku o privremenom financiranju dala su tri vijećnika i to dva nezavisna s liste grupe birača nositelja Nevena Mikca; Aleksandar Čendak i Dino Sušanj te jedan s liste IDS - HNS Ivan Vratović, protiv su bila također tri vijećnika; dva s liste IDS-HNS Anton Šverko i Tomislav Čendak te HDZ-ov vijećnik, ujedno predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Žmak, dok je suzdržana bila HDZ-ova vijećnica Anita Buždon. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter