Korlević: "NLO-i" iznad Pule su obične lanterne

Novogodišnje paljenje lampiona u Poreču (J. PREKALJ)
Novogodišnje paljenje lampiona u Poreču (J. PREKALJ)

Na YouTubeu je osvanula snimka na kojoj su nedavno iznad pulskog šišanskog naselja oko 20 sati zabilježene tri crvene svjetleće točke koje paralelno lete, a slična pojava zabilježena je u novogodišnjoj noći iznad Zagreba.

Neki news portali kao i komentatori na društvenim mrežama špekuliraju o mogućim razlozima pojave točaka: jedni smatraju da je riječ o meteorima, drugi misle da je riječ o zrakoplovima ili helikopterima u visokom letu, treći sumnjaju u nepoznatu vojnu tehnologiju. Policija i centar za astronomiju, tvrde očevici, nemaju dojava, ni saznanja o pojavi letećih svjetlećih točaka.

U to da nije riječ o nikakvom misteriju uvjeren je astronom Korado Korlević, koji smatra da je riječ tek o sve popularnijim svjetlećim lanternama.

- I ranije je bilo ovakvih slučajeva, stoga ne sumnjam da je riječ upravo o tajlandskim papirnatim balonima koji se kreću putem toplog zraka, a na velikoj visini izgledaju poput točaka koje neprekidno svijetle, tvrdi Korlević.

Inače, svjetleće lanterne u posljednje su vrijeme vrlo popularne i koriste se prilikom raznih svečanosti i dostupne su u slobodnoj prodaji u prodavaonicama pirotehnike. Puštaju se u zrak na rođendanima, vjenčanjima i drugim proslavama poput dočeka Nove godine, a prema tajlandskoj tradiciji simboliziraju sreću. Video snimka letećih svjetlećih točki dostupna je na našem portalu. (K. T.)


Podijeli: Facebook Twiter