Korlevic: Kradljivci dinosaurovih stopa cine dobro djelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Voditelj Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan Korado Korlevic vec godinama javno apelira te traži od nadležnih promptnu reakciju, dosad bez odjeka, da poduzmu nešto protiv gotovo vec uobicajene prakse otudivanja paleontoloških tragova dinosaura s istarskih nalazišta.

Posljednja od njih dogodila se u Lovrecici kraj Umaga, gdje je nepoznati pocinitelj, na vrlo drzak nacin, ocito siguran da ga nitko nece sprijeciti, cak dva sata operirao bagerom te na kraju odnio kamenu plocu s otiskom stopala dinosaura Terapoda starog 95 milijuna godina.

- Najljepši i najocuvaniji primjerci dinosaurovih stopa odneseni su još prije 15 godina iz autokampa Solaris na poluotoku Lanterna na Poreštini. Kako mi je rekao jedan talijanski paleontolog, nalaze se u muzejima u Milanu i Veneciji. Vjerojatno je slicna sudbina zadesila i ovaj vrijedni trag, a kad jednom odu, teško se može dokazati njihovo porijeklo kako bi mogli biti vraceni, kazao je Korlevic.

- U autokampu Lanterna ostalo je više od 200 tragova, a koriste se za paljenje vatre i za nuždu pasa. Na otocicu Fenoliga kraj rta Kamenjak tragovi su gotovo nestali jer se nalaze blizu mora, umjesto da su ih maknuli, pažljivo skinuli te montirali, ako ništa drugo, u zgradu medulinske opcine iako bi, po kolicini otkrivenih nalazišta s ovog podrucja, trebalo osnovati prapovijesni muzej. Ne krivim one koji iz Istre odnose tragove dinosaura jer ako ih netko ukrade i stavi pod krov, napravio je dobro djelo, spasio ih je od uništavanja, veli Korlevic. (M. JERIN)

Arbulla: Nije rijec o lopovu, vec o znalcu

O tragovima dinosaura u Istri možete puno doznati posjetite li tršcanski prirodoslovni muzej. Paleontologinja Debora Arbulla, stalno zaposlena u tom muzeju, iznijela nam je zanimljiv stav:

"Mogla bih vam tocno naznaciti svaki djelic zapadne istarske obale i pokazati gdje se što nalazi, no pitam se ima li to smisla, vi cete to objaviti, a nakon par dana netko ce bagerom obaviti posao poput onoga u Lovrecici."

Slaže se s nama gospoda Arbulla da onaj tko je odnio trag dinosaura u Lovrecici nije ulicni kradljivac ili lopov, taj zna o cemu je rijec i koliko to vrijedi na tržištu. (E. V)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter