Korlević: Inženjeri i znanstvenici nisu potrebni samo kompanijama, već i državi!

Broj polaznika već ovog ljeta biti će dvostruko veći (Dejan ŠTIFANIĆ)
Broj polaznika već ovog ljeta biti će dvostruko veći (Dejan ŠTIFANIĆ)

Prepoznajući važnost ulaganja u popularizaciju znanosti među mlađim generacijama, Hrvatski Telekom je u sklopu ovogodišnjeg jedanaestog natječaja "Zajedno smo jači" donirao dva najbolja STEM projekta u području Novih tehnologija i Znanosti, koji će podignuti kvalitetu obrazovanja osnovnoškolaca u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

STEM područje

Svaki od projekata će zahvaljujući iznosu od 350 tisuća kuna moći realizirati niz aktivnosti koje će djecu kroz igru uvesti u svijet znanosti, a u projekte će se uključiti i sami zaposlenici HT-a svojim znanjem i iskustvom. Među pobjedničkim projektima je i jedan iz Istre. Pobjednik u kategoriji Znanost je projekt "Campus" Astronomskog društva Višnjan, koji će uključivati sustav radionica (škola i kampova) za učenike osnovnih i srednjih škola. Polaznici kampa imat će priliku sudjelovati u različitim aktivnostima vezanima uz STEM područje, a zahvaljujući natječaju, radionice će moći primiti do 450 djece, što je čak trostruko više od dosadašnjih mogućnosti.

Nagradu je komentirao voditelj Zvjezdarnice Korado Korlević potvrdivši da već za tjedan dana kreću programi i aktivnosti te da bi na kraju cijelog projekta, broj programa kao i sam rad s djecom, trebao biti uvećan i do tri puta . Po njegovim riječima, Hrvatski Telekom je prepoznao važnost projekta kojem je osnova da iz ljetnog, preraste u dugogodišnji program.

-Tu je HT prepoznao svoj interes, a u našoj zajednici itekako nedostaje podrška znanosti i tehnologiji. I dok smo nedavno imali cijelu strku oko kurikuluma, lijepo je da jedna kompanija preuzela na sebe ovakav dio priče jer radi se o tehnološkoj kompaniji koja ne može bez inženjera, tehnologije i znanosti. Mi smo ponudili ekspertizu i znanje poručivši "mi to znamo i možete li nam pomoći" a oni su to prepoznali. No radi se o projektu koji će se trebati dalje razvijati, a ovog bi ljeta broj sudionika trebao biti dvostruko veći. Naime, u svijetu postoji nekoliko standarda, primjerice izraelski model koji počiva na tome da se uključi što je veći broj djece i po tom bi se u Hrvatskoj barem 1.500 djece moglo okušati kao znanstvenici.

Treba dalje širiti

No taj standard još ne možemo postići ali možda jednog trenutka HT bude slijedila i država koja bi trebala znati da inženjeri i znanstvenici nisu potrebni samo kompanijama već da je to dobro i za državu. Onda bi i Hrvatska mogla imati program na razini Izraela. Nije pitanje da mi to ne znamo realizirati, već je problem što nemamo partnera na drugoj strani, rekao je Korlević.

Naime, Astronomsko društvo jedna od najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta projekt su razvili u sklopu Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan, a iznos dobiven na ovom natječaju Zvjezdarnica Višnjan planira utrošiti na opremanje interdisciplinarnog Laboratorija za biologiju, kemiju i astrobiologiju (LABOS) u sklopu kampa.

Robotika u hrvatskim osnovnim školama

Pobjednički projekt u kategoriji Novih tehnologija je projekt "Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016.", čiji je nositelj Institut za razvoj i inovativnost mladih. Projekt će omogućiti razvijanje učeničkog i nastavničkog potencijala u području robotike kroz Croatian Makers robotičku ligu, gdje će najmlađe generacije učiti napredne koncepte automatike i razvijati svoje informatičke vještine na praktičan, zabavan i cjelovit način.

U sklopu ovogodišnjeg natječaja zaprimljeno je čak 39 prijava u dvije navedene kategorije, a među njima su se tražili oni koji na najbolji način promiču STEM edukaciju među osnovnoškolcima. Zaposlenici Hrvatskog Telekoma internom selekcijom odabrali su po pet finalista iz svake kategorije, a konačne pobjednike odabrao je stručni žiri koji su činili predstavnici Hrvatskog Telekoma te stručnjaci iz nadležnih institucija i udruga. U dosadašnjih jedanaest godina, Hrvatski Telekom je natječajem "Zajedno smo jači" s više od devet milijuna kuna podržao ostvarivanje 240 vrijednih projekata. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter