Korlević: Bolje poznajemo Mjesec nego dno oceana


U organizaciji Ronilačkog saveza Istarske županije održan je godišnji seminar za instruktore i voditelje ronjenja, kojem se odazvalo čak 45 sudionika. Na dnevnom redu našla su se razna zanimljiva predavanja pa je tako dr. Mario Franolić iz barokomore govorio o utjecaju ronjenja na ljudski organizam, Eviliano Gaspić o ronjenju u vatrogastvu s osvrtom na ronjenje u Europskoj uniji, a Lucio Lorencin, koji je ujedno bio i moderator seminara, iznio je rezultate 40. godina podvodne orijentacije te sudionicima prikazao kalendar aktivnosti za 2015. godinu.

Svemirski program u moru

Ranko Frka prikazao je fotografije obale Jadrana, uvale i otoke snimljene iz zraka, a Anton Prekalj podvodni svijet. Ida Koncani-Uhač govorila je o podmorskoj arheologiji u Istri, a Robert Čupev o ronilačkom sportu. Kao poseban gost, istarskim roniocima je Roberto Boraso govorio o iskustvima profesionalnog ronjenja u saturaciji na primjeru ronjenja kod Cavtata. Jedno od zanimljivijih predavanja bilo je ono Korada Korlevića o budućnosti pod morem.

- Tu ima sličnosti sa svemirskim programom jer je na Zemlji pod morem ogroman neistraženi prostor. Mi zapravo 70 posto te površine još nismo ni vidjeli, ni istražili. Sada se tehnologija koja se primjenjuje u svemirskim programima kopira za odlazak u ta morska prostranstva, od odijela do automatskih ronilica. Spominju se umjetne škrge, udisanje vode u pluća, no zapravo je riječ o nemogućim projektima i svi koji govore da će ljudi u budućnosti živjeti pod morem, lažu, jer jednostavno fiziologija ljudskog organizma to ne dozvoljava, rekao je Korlević i dodao da će i u budućnosti u ta morska prostranstva, gdjegod je opasno, ići automatske sonde, a ne čovjek. On će ići samo tamo gdje je njegova prisutnost nužno potrebna.

Na Zemlji nema puno vode

Prema Korlevićevim riječima, mi zapravo danas bolje poznajemo Mjesec, nego dno oceana na Zemlji.

- U svemiru je voda česta, tako da je na Zemlji, štogod mi mislili, zapravo i nema puno. Zdanja slika dna mora datira otprije par mjeseci i to je takozvana gravitacijska snimka površine mora. Naime, površina mora nije vodoravna, kao što se misli, već ima deformacije koje oslikavaju morsko dno. Upravo tako došlo se do novih spoznaja o nekoliko tisuća planina, odnosno vulkana koji se nalazi na dnu oceana.

I procesi globalnog zatopljena i ledenog doba vezani su s morem. Prema temperaturi mora zapravo vidimo da nema globalnog zatopljenja, rekao je Korlević ali i upozorio da neka mjerenja pokazuju da je na dubini od 1,5 kilometara voda toplija za 0,5 stupnjeva. Kada to dođe na površinu, doći će do globalnog zatopljenja, ustvrdio je Korlević i pojasnio da će posljedično doći i do podizanja razine mora, a najcrnje prognoze bile bi dizanje razine za 80 centimetara 2100. godine. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter