Ukoliko želite iskusiti sve korisne ucinke brokule, jedite baš brokulu, a ne nadomjeske koji sadrže funkcionalne sastojke ovog povrca. Naime, fitokemikalije iz brokule i slicnog povrca (glukozinolati) imaju puno manji ucinak ako se uzimaju u obliku nadomjestaka.
Za glukozinolate se vjeruje da smanjuju rizik od karcinoma prostate, pluca, dojke i debelog crijeva. Vecina suplemenata glukozinolata ne sadrži enzim mirozinazu, a kojeg posjeduje stvarna biljka.
Bez tog enzima organizam iskorištava odnosno apsorbira 5 puta manje važnih sastojaka iz brokule i drugog slicnog povrca (cvjetaca, kupus, kelj) jer mirozinaza cijepa glukozinolate na dva vrijedna sastojka : sulforafan i erucin. Za sulforafan je dokazano da može poništiti djelovanje karcinogena i aktivirati tumor-supresorske gene.
Dugotrajna termicka obrada takoder snižava razine mirozinaze, pa se preporuca brokulu prokuhati 2 do 3 minute ili je termicki obraditi na pari i konzumirati je dok je još lagano hrskava i lijepe zelene boje.