Koristan suputnik kroz Žminj i Žminjštinu

Lenka Šajina, Elvis Orbanić i Marko Križman na promociji (M. RIMANIĆ)
Lenka Šajina, Elvis Orbanić i Marko Križman na promociji (M. RIMANIĆ)

U žminjskom Klubu mladih predstavljena je brošura "Žminj - turistički i povijesni pregled" za koju je tekst napisao dr. sc. Elvis Orbanić, povjesničar i ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu, a uredila ju je Lenka Šajina, direktorica Ureda turističke zajednice općine Žminj. Općinski načelnik Marko Križman naglasio je da se ovom brošurom čitatelju, zapravo posjetitelju nastoji približiti povijest i slojevita kulturna baština Žminjštine, njena tradicija i prirodne ljepote.

Kolektivno djelo

Šajina je podsjetila da Žminjština u prvih osam mjeseci ove godine bilježi 4.797 dolazaka, što je za 14 posto više nego lani u istom razdoblju. Do kraja kolovoza imali su 43.839 noćenja, a to je za 17 posto više nego protekle godine. Budući da Žminj svake godine bilježi sve više turista, ne samo izletnika, već i onih koji više dana borave na tom području, ova će im brošura pomoći da što bolje upoznaju ovaj zanimljiv kraj bogate povijesti i tradicije.

Orbanić je dodao da mu je bila čast sudjelovati u ovom projektu koji je okupio veći broj osoba iz Žminja s namjerom da naprave brošuru koja će turiste, namjernike barem neko vrijeme zadržati u mjestu. Da je ova brošura kolektivno djelo, pokazuje već naslovnica, dodao je Orbanić, sastavljana od kolaža fotografija kojima su autori Augustin Ravnić, Neven Udovičić i Dorijano Orbanić.

Uvodno u ovo izdanje Orbanić donosi kratku povijest Žminja od antike do 20. stoljeća, posebno se osvrnuvši na srednji vijek iz kojeg datira nekropola, tijekom čijih je istraživanja pronađena poznata žminjska rećina (naušnica). U nastavku piše o Čakavskom saboru i Folklornom društvu Cere te glagoljici na Žminjštini. Pišući o mjestu, izdvaja kulu i zidine, javnu cisternu, dvorac i Geto.

Crkve i Feštinsko kraljevstvo

Slijedi predstavljanje župne crkve sv. Mihovila koja čuva vrijedno kulturno blago - slike, kipove i liturgijske predmete, te predstavljanje ostalih crkava po Žminjštini s osvrtom na najstariju među njima, sv. Fošku, podignutu u 6. stoljeću. Naposljetku piše o ladonji na Placu, spilji Feštinsko kraljevstvo, sportsko-rekreacijskim sadržajima te događajima kroz godinu, među kojima je naravno i žminjska Bartulja, najveća pučka fešta u središnjoj Istri. Na kraju je vrlo koristan popis javnih ustanova, uslužnih djelatnosti i ugostiteljskih objekata na Žminjštini. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter