Korisnici rovinjskog doma raseljeni po Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dom za starije i nemocne "Domenico Pergolis" u Rovinju dobio je rješenje Ministarstva socijalne politike i mladih o iseljenju iz depandanse u Zagrebackoj ulici, u kojoj su smještena 52 korisnika.

U rješenju se navodi da je depandansa, nekadašnje suboticko odmaralište, dislocirana, da nije izgradena po propisima ministarstva, da ima cetiri etaže bez propisanog dizala i zajednickih prostorija, da su tuš-kade stare, a kupatila premala za osobe koje se koriste ortopedskim pomagalima.

Inspekcija ministarstva je u depandansu uputila i elektroenergetsku inspekciju, koja je utvrdila da su elektroinstalacije preopterecene. Buduci da se sobe korisnika griju elektricnim pecima, inspekcija je zabranila njihovo korištenje.

Nakon ovog dodatnog izvida inspekcija je donijela konacno rješenje o zatvaranju depandanse u Zagrebackoj, za koju su utvrdili da ne zadovoljava potrebe i uvjete za boravak starijih i nemocnih. Ravnateljici doma Mirjani Banko Filipaj naloženo je da se, u suradnji s nadležnim centrima za socijalnu skrb, korisnici iz Zagrebacke presele u maticnu zgradu ili u druge domove u Istri.



- Naš je maticni dom sa 118 korisnika popunjen pa cemo veci dio starijih iz Zagrebacke morati premjestiti u druge domove diljem Istre. To je i za njih i za nas stresno. Korisnici koje smo smjestili u Zagrebackoj navikli su na boravak u našoj ustanovi, rad s našim osobljem, a uz to vecina ih je iz Rovinja i okolice, kaže ravnateljica.

Ravnateljica sa suradnicama tješi korisnike koji se moraju iseliti da ce se brzo vratiti. Nedavno je, naime, izradeno idejno rješenje za proširenje doma. U drugom aneksu, koji ce se izgraditi s desne strane maticne zgrade, moci ce se smjestiti upravo 50-ak nedostajucih kreveta.

Do realizacije, medutim, nece doci tako brzo jer prvo valja dobiti lokacijsku, potom i gradevinsku dozvolu, a najteže ce biti osigurati potrebna sredstva za gradnju. Izradu dokumentacije inace zajednicki financiraju Grad Rovinj i Istarska županija, koja je i osnivac doma.

U Generalnom urbanistickom planu Rovinja predvidena je izgradnja još jednog doma na Karmelu. Tako bi se nakon njegove izgradnje mogla riješiti vecina zahtjeva s liste cekanja. (Aldo POKRAJAC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter