Korisnici Fejsa ostali bez privatnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sigurnost na Facebooku još jednom je došla u pitanje. Naime, podaci više milijuna korisnika pušteni su u ruke oglašivaca, a zajedno s njihovim imenima raznim tvrtkama su sada na raspolaganju i podaci njihovih prijatelja.

Pretpostavlja se da je desetak milijuna imena clanova Facebooka i njihovih prijatelja dospjelo u internetske oglašivacke tvrtke. Curenje podataka se dogodilo cak i kod onih koji su na osobnim postavkama imali najvišu razinu ocuvanja privatnosti, piše Dnevnik.hr.

Prijenos podataka se kosi s osnovnim nacelima Facebooka koji jamci sigurnost svojih clanova te se još jednom postavlja pitanje o njihovoj sposobnosti da ucine isto. Strucnjaci za sigurnost na internetu govore da ce podaci, zajedno s drugim javnim podacima o svakoj osobi, pomoci marketinškim tvrtkama da sagrade profil pojedinca, od toga koji su mu interesi, svjetonazori i s kim se druže.

Više od 25 tvrtki dobilo je podatke od drugih tvrtki koje suraduju s Facebookom na stvaranju aplikacija, odnosno igrica. Wall Street Journal piše o tome kako igrajuci 10 najpopularnijih igrica na Facebooku osoba svoje podatke ostavlja tvrtkama koji ih šire dalje. Radi se o megapopularnom Farmvilleu koji ima 59 milijuna korisnika, Texas Holdem Pokeru te FrontierVilleu.

Dnevnik.hr prenosi kako se oglasio i Facebook koji je službeno najavio kako ce odmah krenuti u akciju uništavanja svih aplikacija koje krše pravila.


Podijeli: Facebook Twiter