Korisne fotelje: Ujutro dužnosnik, popodne kandidat

Pojačan je nadzor troškova predizborne kampanje (arhiva GI)
Pojačan je nadzor troškova predizborne kampanje (arhiva GI)

Izborna kampanja u punom je jeku. Kandidati za općinska i gradska vijeća, županijske skupštine te gradonačelničke i županske funkcije koriste svaku mogućnost za promociju i promicanje interesa vlastite stranke.

U tome, ipak, nisu svi jednaki - u znatno boljoj poziciji nalaze se kandidati iza kojih stoje jake stranke, a u najboljoj su oni koji već obnašaju ministarske, županske i (grado)načelničke dužnosti. Oni kampanju vode u sklopu svog dnevnog posla, koristeći pritom sva materijalna sredstva koja im stoje na raspolaganju.

Iako to zakon izričito zabranjuje, česti su primjeri da općinski i gradski automobili (nerijetko s vozačima) tijekom predizborne kampanje postaju stranačka vozila, uredi dužnosnika pretvore se u izborne stožere, dok u nekim gradovima glasnogovornici gradonačelnika nakon radnog vremena postaju glasnogovornici u izbornoj kampanji njegove stranke.

S takvom praksom upoznati su i u GONG-u, čiji direktor Dragan Zelić ističe: "Zakonom o financiranju izbornih aktivnosti i predizborne promidžbe zabranjeno je korištenje službenih prostorija i automobila u funkciji izborne kampanje. Kazne su uskraćivanje svih troškova kampanje ili prekršajna kazna do 500 tisuća kuna. To je zabranjeno i jasno je što se ne smije. Ako postoje spoznaje da je došlo do zloporabe, treba ih prijaviti Državnom izbornom povjerenstvu ili gradskim i općinskim izbornim povjerenstvima".

Zelić napominje kako su već stigle prve prijave koje se tiču kršenja propisa, a odnose se na gradonačelnike Zagreba i Splita. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter