Korijeni vječnosti - SF, glazba, kazalište, običaji

Nastupalo stotinu mladih Austrijanaca, Slovenaca i Hrvata (A. KANCELAR)
Nastupalo stotinu mladih Austrijanaca, Slovenaca i Hrvata (A. KANCELAR)

Premijera multikulturalne glazbeno-kazališne predstave "Korijeni vječnosti", u kojoj je nastupalo stotinu mladih Austrijanaca, Slovenaca i Hrvata, održana je u petak navečer u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula. Radi se o predstavi nastaloj u sklopu europskog Comenius projekta koji je okupio učenike pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, celjske Gimnazije te glumce i svirače austrijske umjetničke škole iz Bad Ischla.

Potka ove glazbene predstave je znanstvenofantastična pa u prvom činu doznajemo da je zla vještica Ursula proklela i prognala na tri različita planeta Austrijance, Slovence i Hrvate. Nakon deset tisuća godina, međugalaktička znanstvenica Gaia AUTHRSLO (kratice za Austriju, Hrvatsku i Sloveniju čine njeno prezime) otkriva te planete i narode i pokušava ih pomiriti jer su im korijeni ipak zajednički.

Pomalo zbunjujuća priča poslužila je učenicima iz tih triju škola da zapravo predstave svoje narodne plesove, pjesme i tradicije. Konfuzan znanstvenofantastični okvir i nije bio toliko važan, kao ni vjerodostojnost cijele priče – ono što je bilo važno jest propitkivanje zajedničkih elemenata tih triju naroda.

U predstavi su od instrumentalnih skladbi bile zastupljene mantinjada, barbanski balun, ceranski balun, balun na mihu, starinski valcer i žminjska polka "Cviće mi polje pokrilo", a od vokalnih "Zrasla mi ladonja", "Ča je more", "Rodila loza", "Tiću Matetiću" i "Pipa". No, publika je mogla pogledati i plesove poput baluna, špic polke, stare polke, valcera, mazurke i sette passi. Publika je bodrila učenike i podarila im aplauz na kraju svake točke. Predstava je igrana na engleskom jeziku, dok je glas mladog naratora govorio čakavski. Nakon pulske premijere predstava je u nedjelju igrala u Celju, a sredinom svibnja "Korijeni vječnosti" igrat će i u austrijskom Bad Ischlu. (B. VINCEK; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter