Koreografirana slagalica sastavljena od urbanog plesa

Damir Avdić u Monteparadiso klubu (Z. ANGELESKI)
Damir Avdić u Monteparadiso klubu (Z. ANGELESKI)

Ovogodišnje izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu započelo je u četvrtak navečer odmah plesom, bez govora političara i domaćina, nego upravo onime zbog čeka se prilično brojna publika te večeri i okupila.

Evokativne slike

Na trgu je izveden dio solo radova Laure Aris nazvanih MicroActions. Svojim predstavama Laura želi razviti trajni dijalog između suvremenog plesa, drugih umjetničkih disciplina i gledatelja: vlastita razmišljanja o privatnim pitanjima prenosi u javno i kolektivno stvarajući evokativne plesne slike gdje je pokazala svoju pripremljenost.

To je bio i uvod u cjelokupan festival, koji donosi četiri večeri u znaku plesa i umjetnika iz raznih krajeva svijeta. Recimo i to da je Laura Aris Alvarez plesačica, koreografkinja i priznata međunarodna pedagoginja. U svom izvođačkom iskustvu deset je godina bila članica čuvene belgijske plesne kompanije Wim Vandekeybus/Ultima Vez. Prije toga bila je članica španjolske plesne kompanije Lanonima Imperial i povezana s umjetničkim kolektivom General Electrica kroz nekoliko predstava Tomása Aragaya. Proteklih sedam godina radi kao slobodna umjetnica stvarajući vlastite predstave i umjetničke suradnje. Dobitnica je nagrade Lladró za najbolju plesačicu na Festivalu de Valencia 1999.

Gostovanje predstave ostvareno je uz pomoć programa Accion Cultural Espanola - program ACE/PICE.

Potom je uslijedio iznimno dinamično djelo "Hidden in plain sight". Koncept i koreografiju potpisuje Valentin Alfery, a izvođači su Paz Katrina Jimenez, Lina Hufnagl, Alina Bertha, Ainy Medina, Olivia Mitterhuemer, Farah Deen, Akira Yoshida, Manuel Pölzl, Moritz Steinwender, Mustapha Ajdour, FraGue Moser-Kindler i Youngung Sebastian Kim.

Izvrsni izvođači

Snaga ove predstave sastoji se u dinamici pokreta i plesnog elementa izvrsnih, sjajno pripremljenih i uvježbanih izvođača više nego u samoj radnji, koja je bila u znaku opetovanih pokreta, tako da je publika mogla usmjeriti pažnju upravo na snagu pokreta i dinamiku ovoga djela, budući da je sama radnja bila u drugom planu.

To je svojevrsna koreografirana slagalica sastavljena od urbanog plesa, koji je bio i najjači dio predstave, a poanta je bila da se publiku uključi u pustolovno putovanje u potrazi za međusobnim odnosima.

Karakteristika ove predstave je upravo to kontinuirano, uporno ponavljanje istih sekvenci. Nadahnuta motivima Oscarom nagrađenog kratkog filma "Tango" redatelja Zbigniewa Rybczynskog, "Hidden in Plain Sight" (Skriveno svima pred očima) je imao kao cilj prikazati kako se urbani ples iz uličnog stila može pretvoriti u cjelovečernju plesnu predstavu.

Dinamičnost i sjajna izvedba uličnog plesa odlike su ove predstave koja bi, budući da sama radnja nije u prvom planu, bila možda još efektnija da je bila mrvicu kraća, no svi izvođači zaslužuju same pohvale.

Koreograf Valentin Alfery i producentica Dušana Baltić osnovali su plesnu kompaniju urbanog plesa Hungry Sharks 2011. godine. Kako bi uvela jezik urbanih plesnih stilova i u kazalište, kompanija redovito stvara cjelovečernje predstave urbanog plesa i izvodi ih na međunarodnim pozornicama (Austrija, Španjolska, Turska, Italija, Hrvatska, Rumunjska).

Autori i izvođači Emese Cuhorka i László Fülöp zaslužni su za predstavu "Your Mother at My Door" (Tvoja majka pred mojim vratima), koja se razvija na odnosu između plesa i zvuka pitajući se "Kamo odlazi naše potraćeno vrijeme?" (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter