Korejci zainteresirani za izgradnju pomorskog terminala i vojne zračne baze


Istarski župan Valter Flego i porečki gradonačelnik Edi Štifanić primili su jučer u Poreču korejskog veleposlanika Hyung-won Suha sa suradnicima. Prijemu su prisustvovali i županijska pročelnica za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich te stručna savjetnica Istarske razvojne agencije Tamara Kiršić.

Župan Flego tom je prigodom gostima zaželio dobrodošlicu te ukratko predstavio Istarsku županiju kao regiju prekrasne obale, ali i unutrašnjosti, te istaknuo pritom njezin doprinos hrvatskom turizmu. Također, osvrnuo se i na poljoprivredu i prerađivačku industriju koje su, uz brodogradnju, najrazvijenije, kao i na dostignuća u obrazovanju i sektoru ribarstva.

Govoreći o uspješnosti realizacije razvojnih županijskih projekata, kao i njihovog financiranja iz europskih fondova i programa, župan je rekao "kako je Istra regija potencijala i mnogih mogućnosti za investiranje".

Korejski veleposlanik tom se prigodom osvrnuo na ugled koji Hrvatska uživa u Koreji. Prema njegovim riječima, Hrvatska je za Korejce postala jedna od popularnijih turističkih destinacija, stoga on trenutno aktivno radi na jačoj promociji Istre kao privlačnog odredišta.

 Namjera je, istaknuo je Hyung-won Suh, predstaviti sve prednosti Istre turističkom sektoru Južne Koreje, a potom širiti suradnju kroz investicije u drugim područjima. Nakon što je pročelnica Bosich predstavila aktualne i buduće projekte Županije, predstavnici korejskih potencijalnih investitora posebno zanimanje pokazali su za istarske strateške projekte poput izgradnje putničkog pomorskog terminala i vojne zračne baze u Puli, kao za i napuštene vojne zone.

Pritom je župan Flego naglasio da je Istra moderna i konkurentska regija, infrastrukturno dobro opremljena te otvorena za strane ulagače, dodavši da je posebno zadovoljan dolascima korejskih gostiju u Istarsku županiju čiji broj iz godine u godinu raste.

Na prijemu se, između ostalog, razgovaralo i o mogućnostima dodatne promocije i plasmana istarskih autohtonih proizvoda na korejsko tržište, s kojima su se Korejci već imali prilike upoznati na međunarodnom sajmu hrane u Seulu, održanom u svibnju ove godine. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter