Kordić može biti pušten na slobodu u lipnju 2014.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dario Kordić, kojeg je Haaški sud za ratne zločine osudio na 25 godina zatvora, mogao bi zbog dobrog vladanja u zatvoru u Grazu (Austrija) biti pušten na slobodu u lipnju 2014. godine pošto mu tada istječe dvije trećine zatvorske kazne, izvijestio je sinoć u Splitu Miroslav Piplica na predstavljanju knjige "Dario Kordić - Da se ne zaborovi".

U knjizi, koju su priredili publicisti i dragovoljci Domovinskog rata Mirslav Piplica i Mladen Pavković, objavljeni su dokumenti Haaškog suda i niz tekstova o Kordiću. Predstavljanje knjige organizirao je Hrvatski časnički zbor grada Splita.

- Uprava zatvora Karlaua u Grazu, gdje Kordić izdržava kaznu, podnijela je zahtjev da ga se zbog dobrog vladanja pusti na slobodu nakon isteka dvije trećine ukupne kazne, a to znači u lipnju 2014. godine i mi se nadamo da će Kordić tada početi uživati na slobodi, rekao je Piplica, koji živi u Beču i koji je rekao da je Kordićev prijatelj te da ga često posjećuje u zatvoru u Grazu.

- Ako se od Kordića kao uvjet za prijevremeno puštanje na slobodu bude tražilo da se pokaje za ono za što je okrivljen, on se neće pokajati jer se ne osjeća krivim i nastavit će služiti i preostalih 8 godina i 9 mjeseci zatvorske kazne, kazao je Piplica.

Haaški je sud 2004. Kordića, koji je početkom 90-ih bio politički čelnik Hrvata u srednjoj Bosni, pravomoćno osudio na 25 godina zatvora zbog etničkog čišćenja Bošnjaka u Lašvanskoj dolini i zločina u Ahmićima, a uračunato mu je vrijeme provedeno u pritvoru.

- Mi vjerujemo da Dario Kordić nevin već 17 Božića dočekuje u zatvoru, a njegova obitelj, supruga i troje djece za to vrijeme proživljavala je kalvariju pošto im je Vlada Ivice Račana ukinula financijsku pomoć, a tako je nastavila i Vlada Ive Sanadera, što traje sve do danas, rekao je Piplica te dodaje da sadašnja vlast štiti, kako je rekao, "udbaša i ubojicu Hrvata Josipa Perkovića, a ne želi pomoći Kordićevoj obitelji".

Mladen Pavković je ustvrdio da je Kordić pravedan ali izdan. "Kordić je ostao častan čovjek, ali hrvatske izdajice su ga prodale za šaku dolara optuživši ga za ono što nije učinio", kazao je Pavković.

Kordićev prijatelj Ivan Baćak, savjetnik splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje, rekao je da je Ante Nobilo odgovoran za Kordićevu kaznu i da je Nobilo "zbog toga zaslužio da bude iza rešetaka". Nobilo je na Haaškom sudu branio Tihomira Blaškića. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter