Korak prema Michelinovim zvjezdicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako Istra još uvijek u europskim okvirima nije prepoznata kao enogastronomska destinacija, prema cemu turisticka Hrvatska u svojoj viziji lifestyle destinacije stremi, prvi korak prema tom cilju je uclanjenje istarskih restorana u medunarodnu asocijaciju Jeunes Restaurateurs d'Europe (JRE).

U tu su asocijaciju jucer službeno ušla cetiri restorana - San Rocco iz Brtonigle, Pepenero te Damir i Ornela iz Novigrada i Monte iz Rovinja, koji su time otvorili put drugim restoranima iz Hrvatske.

Oni su se zajednickim menijem predstavili clanovima ove europske udruge u malom obiteljskom hotelu San Rocco u Brtonigli gdje su dobili i službenu oznaku da su clanovi ove udruge. Inace, ova asocijacija okuplja 350 ugostitelja iz deset zemalja Europske unije i promice poštivanje tradicije te kreativnost i inovativnost kod mladih kuhara pod motom talent&passion.

Predsjednik tog udruženja, Španjolac Ramon Diaz, kazao je da je to prvi korak prema Michelinovim zvjezdicama, ali i promocija Istre i Hrvatske na enogastronomskoj karti Europe.



- Istra, odnosno Hrvatska nije na enogastronomskoj karti Europe još uvijek prepoznata. Ja još nemam iskustva iz Istre, niti Hrvatske, jer prvi put da boravim ovdje, ali zato je naša inspekcija u dva navrata napravila svoj posao i izabrala ova cetiri restorana i ja im vjerujem. Moj je brat bio u Hrvatskoj i imao je samo pozitivne dojmove i to posebno kada je u pitanju gastronomija. Zato smatram da Hrvatska ima potencijala. Istra u tom smislu svakako prednjaci jer ima taj mediteranski štih u pripremi hrane. To je jako bitno jer, primjerice, podaci iz Španjolske kažu da su prošle godine od 60 milijuna turista za njih osam milijuna glavni motivi dolaska bili hrana i vino, odnosno vrhunska gastronomija, kaže Diaz koji je boravio u Istri zajedno s predsjednikom JRE-a Italije Emanueleom Scalerllom, predsjednikom JRE-a Slovenije Tomažom Kavcicem te glavnim tajnikom te udruge Hansom Van Mannenom.

Ukljucenje u udrugu inicirao je procelnik županijskog odjela za turizam Denis Ivoševic. Da bi neka clanica ušla u asocijaciju, trebaju je predložiti dvije druge zemlje, što su za Hrvatsku napravile Slovenija i Italija. Isto tako, da bi neki restoran postao clanom JRE-a, potrebno je da je da bude uvršten u najmanje tri medunarodna i domaca gourmet vodica, vlasnici ne smiju imati manje od 23 ili više od 37 godina i moraju promicati moto udruge talent&passion.

Teo Fernetich iz San Rocca kaže da ce raditi na tome da vrhunske restorane iz ostatka države ukljuce u ovu udrugu. I on veli da Hrvatska još nije dovoljno priznata kao enogastronomska turisticka destinacija u svijetu iako za to ima itekako potencijala - od vrhunskih maslinovih ulja, vina, tartufa do niza drugih namirnica.


Podijeli: Facebook Twiter