Korak prema kružnom toku u Šijani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednici pulskog Gradskog vijeca u cetvrtak je, medu ostalim, donesena je odluka o prijenosu prava vlasništva na nekretninama na mjestu buduceg kružnog toka u Šijani, i to u korist Hrvatskih cesta kao investitora. Procijenjena vrijednost nekretnina koje ce se prenijeti u vlasništvo Hrvatskih cesta je 13,6 milijuna kuna. Takoder, prihvacena je i odluka da se Hrvatske ceste oslobode obveze placanja komunalnog doprinosa u iznosu u 1,5 milijuna kuna, a sve zbog "osobitog interesa za Pulu".

Procelnik nadležnog gradskog odjela Damir Prhat prilikom obrazlaganja pozvao je vijecnike da prihvate odluku, buduci da se time konacno otvaraju vrata gradnji dugoocekivanog kružnog toka u Šijani.

U raspravu se potom ukljucio Ladonjin vijecnik Bruno Nefat kazavši da nacelno nema ništa protiv odluke, no da bi bilo dobro da u buducnosti vijece odredi 10-ak prioritetnih projekta i dogovori se s državom na koji ce nacin jedni drugima izlaziti u susret, prisjetivši se pojedinih obecanja države da ce sudjelovati u financiranju, da bi kasnije odustala.

- Moramo li baš sve dati za džabe, zapitao se Nefat. S tim se nacelno složio i Peda Grbin (SDP), no odmah se zapitao što bismo dobili takvim pristupom i odmah odgovorio - vjerojatno ništa. Štoviše, vjeruje da bismo takvim pristupom kružni tok u Šijani cekali još duže. Složio se i Janko Žužic (HDZ), kazavši da ce gradnja koštati oko 160 milijuna te da Grad Pula mora nešto participirati, a taj iznos ce ionako dati gradanima.

Plus u Vodovodu postao minus od 2,6 milijuna


Aktualni sat sjednice Gradskog vijeca obilježila je prepirka "po nacionalnoj osnovi" izmedu gradonacelnika Borisa Miletica i vijecnice HDZ-a Lovorke Tomicic, a sve zbog direktora Vodovoda i njegovih poteza od kada je stupio na dužnost. Tomicic je zanimalo zbog cega je Vodovod angažirao vanjsku tvrtku za izradu nove sistematizacije radnih mjesta i analizu rebalansa plana za 2010. godinu, što je, prema njenim rijecima, placeno 250 tisuca kuna.

- Cifre nisu tocne, ukupno je placeno 160 tisuca kuna. Po stupanju na dužnost direktora posumnjao sam u tocnost rebalansa plana, a analizom su ustanovljene netocnosti. Prvobitno predvideni plus analizom je postao minus od 2,6 milijuna kuna. Za sistematizaciju, koja nije radena 20 godina, smo se odlucili jer je primijeceno da su odredeni ljudi na krivim radnim mjestima, zapošljavalo se kako je god tko želio, odgovorio joj je direktor Vodovoda Darko Višnjic.

Tomicic se potom obrušila na njega istaknuvši da je u ovu gradsku firmu došao preko noci iz Srbije, ili Rusije, kao da u Puli ne postoje sposobni rukovoditelji te da je nelogicna promjena rebalansa plana koji je potpisao. Za sistematizaciju je napomenula da se radi iskljucivo da bi se ukinulo radno mjesto radnika kojeg bi sud mogao vratiti na posao.

- Osudujem spominjanje "došao iz Srbije" u Gradskoj vijecnici. Pula stoljecima ne funkcionira na taj nacin i nikad se nije spominjalo takvo što, opomenuo je Miletic oporbenu vijecnicu. (N. SOFTIC, G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter