Korak prema boljem životu Draguća i njegovih gostiju

Mladen Nežić, Daniel Maurović i Emil Daus pred pročistačem otpadnih voda Draguća (M. RIMANIĆ)
Mladen Nežić, Daniel Maurović i Emil Daus pred pročistačem otpadnih voda Draguća (M. RIMANIĆ)

Na konferenciji za novinare, koju su održali Emil Daus, načelnik Općine Cerovlje, Daniel Maurović, direktor Istarskog vodozaštitnog sustava i Mladen Nežić, direktor Istarskog vodovoda Buzet, obznanjen je dovršetak gradnje sustava za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda naselja Draguć. Ovo je, kako je rekao Maurović, deseti dovršeni sustav za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda iz programa IVS-a. Međutim, ovaj je posebno značajan jer se Draguć nalazi u trećoj zoni sanitarne zaštite akumulacije Butoniga i zbog toga je zbrinjavanje otpadnih voda na ovom području visoko na listi prioriteta u Istarskoj županiji. Sustav vodoopskrbe i zbrinjavanja otpadnih voda Draguća podijeljen je u dva projektna dijela: jedan obuhvaća kolektorsku mrežu naselja, a drugi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Financirano kroz naknadu za vodu

- Vrijednost plaćenih radova za kolektorsku mrežu naselja iznosi oko 2,5 milijuna kuna, a za uređaj 2,1 milijuna kuna. Cijeli je iznos financiran iz sredstva IVS-a, odnosno iz naknade za gradnju sustava za zbrinjavanje otpadnih voda, koja se plaća kroz cijenu vode za piće, a iznosi jednu kunu po metru prostornom utrošene vode u Istarskoj županiji, rekao je Maurović. Radi se o gravitacijskoj kolektorskoj mreži dugoj 1.736 metara, a posebnost njene gradnje je to što se proteže kroz zaštićenu starogradsku jezgru pa je prilikom gradnje, po strogim uputama konzervatora, trebalo obnoviti povijesno opločenje. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Draguća ima nominalni kapacitet 100 ekvivalent stanovnika, a djeluje klasičnom tehnologijom drugog stupnja pročišćavanja biološkim postupkom. Mikroorganizmi pročišćuju vodu koja se ispušta u obližnji vodotok. Višak mulja odvaja se u sekundarnoj taložnici, a naknado se zgušnjava i odvozi na zbrinjavanje. "Kvaliteta izlazne vode bit će u skladu s pravilnikom o ograničenim vrijednostima emisija otpadnih voda", poručuje Maurović.

Nežić je istako dobru suradnju s IVS-om, a u ovakvim je zahtjevnim investicijama, kaže, dobro da se glavom investitoru priključe i drugi komunalci, jer to u konačnici donosi znatnije uštede. Govoreći o samom projektu, Nežić dodaje kako su izgrađena 1.124 metra vodovoda, od toga oko 500 metra do naselja, a ostalo po samom Draguću. Do sada je, kaže,  izvedeno 56 priključaka, 47 za domaćinstva, šest za navodnjavanje i tri industrijska, a u pripremi je još osam priključaka. U sve to Istarski vodovod Buzet investirao je oko milijun kuna od čega 735 tisuća kuna otpada na radove, a ostalo na materijal. Dovršetkom ovog zahvata više od 90 posto domaćinstava na području općine Cerovlje priključeno je na javni vodoopskrbni sustav, rekao je Nežić, podsjetivši kako je do prije dvije godine manje od 80 posto domaćinstva na tom području imalo vodu iz javnog, sanitarno ispravnog, sustava vodoopskrbe.

- Ovdje se neće stati jer već se pripremaju projekti, a uskoro će započeti i gradnja nekih novih ogranaka na području Cerovlja, rekao je Nežić.

Nastavak gradnje vodovoda

Na novinarsko pitanje o kojim se područjima radi, načelnik Daus rekao je kako se radi o naseljima Križmani, Brdo, Jernočići i Bani, na području MO Pazinski Novaki, Dragučćskoj vali, na području MO Draguć, te Zajercima i Podmerišću na području MO Grimalda. Daus je ovom prigodom zahvalio IVS-u i Istarskom vodovodu, dodajući kako je ovo primjer u kojem se ne gleda samo na broj stanovnika već i na perspektivu ruralnog područja. Budućnost Draguća je zasigurno turizam, napominje Daus, stoga su ovim značajnim infrastrukturnim projektom poboljšani uvjeti života, ali stvorene pretpostavke razvoja poduzetničkih potencijala, rekao je Daus. Uz izgradnju vodovoda i sustava odvodnje, uz potporu Istarske županije i Fonda za potpomognuta područja u Istarskoj županiji asfaltirana je sjeverna ulica, a izvedeni su i neki manji zahvati na komunalnim objektima ukupne vrijednosti oko 200 tisuća kuna. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter