Korak po korak prepustiti nadležnosti Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacka kancelarka Angela Merkel izjavila je u cetvrtak da Europska unija treba politicko sjedinjavanje cak i ako to znaci da ce se neke clanice EU-a integrirati brže od drugih.

"Treba nam više od proracunske unije, treba nam fikalna unija, više zajednicke proracunske politike, a prije svega politicka unija. Moramo korak po korak prepustiti kompetencije Europi", izjavila je ona u intervjuu na njemackoj javnoj televiziji ARD. "Ne smijemo ostati pasivni zato što nas neka od zemalja ne želi u tome slijediti", kazala je ona.

Merkel je istodobno pokušala smanjiti ocekivanja od summita Europske unije predvidena za kraj lipnja, ocjenjujuci da nece riješiti sve probleme odjednom. Neizvjesnost vlada, medu ostalim, oko toga kako ce se riješiti kriza banaka u Španjolskoj te oko buducnosti Grcke. (GI)

Trichet traži izvanredne ovlasti za europske institucije


Kljucne europske institucije trebale bi imati ovlasti za izvanredne situacije kako bi u vrijeme krize mogle djelovati neovisno o nacionalnim gospodarskim i financijskim politikama, rekao je dan ranije bivši predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet.

Trichet je kazao da Europa s obzirom na razmjere krize treba novi proces donošenja odluka, jer sadašnja praksa nametanja kazni onim državama clanicama koje prekrše pravila i ne ispune ciljeve EU-a nije ucinkovita.

Prijedlog je iznesen u trenutku kada se cini da španjolska bankarska kriza otvara novu bojišnicu u europskoj dužnickoj krizi te nakon što je ECB pozvao vlade eurozone da poduzmu drasticne mjere kako bi riješile krizu, ugušivši nade da ce uskoro ponovno intervenirati.

"U ovim iznimnim okolnostima europske vlasti, Komisija, Vijece EU-a i, a to je kljucno, Parlament, mogli bi izravno odlucivati o mjerama koje bi se odmah provelo u državi u kojoj je to potrebno", rekao je Trichet u govoru na Sveucilištu Erasmus u Rotterdamu.

"Mora se osigurati da aktivacija 'federacije kao iznimke' bude podvrgnuta potpuno demokratskom procesu donošenja odluka i da je demokratska odgovornost neosporna", rekao je. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter