Korak ka otvaranju Muzeja istarskih željeznica

Željezničari gledaju eksponate koje je izložio njihov kolega Jovo Aćimović (M. RIMANIĆ)
Željezničari gledaju eksponate koje je izložio njihov kolega Jovo Aćimović (M. RIMANIĆ)

Pazin je dobio Željeznički muzej, zapravo izložbu zbirke predmeta vezanih uz željeznicu koje je sakupio umirovljeni željezničar Jovo Aćimović. On je tijekom 42 godina rada na željeznici, na kojoj je proveo cijeli svoj radni vijek, sakupio veliki broj predmeta kojima su se željezničari služili u svom svakodnevnom radu, pri reguliranju prometa, održavanju pruge i vlakova. Zbirka je obogaćena predmetima i fotografijama o istarskoj pruzi koja iduće godine obilježava 140 godina od izgradnje i puštanja u promet.

Postava u bivšem skladištu željeznica

Izložba je postavljena u nekadašnjem skladištu na željezničkom kolodvoru Pazin, koje je Aćimoviću na korištenje ustupila HŽ infratruktura. Otvarajući izložbu Aćimović je rekao kako tijekom svog radnog vijeka radio na svim kolodvorima na istarskoj pruzi osim Pule i Raše, ali i na njima na zamjeni. Predmeti koje je kao eksponate izložio sežu u vremena kada je Istrom, pa i njenom željeznicom upravljala Austrougarska, zatim Italija, a najviše je predmeta iz razdoblja kada je pruga u Istri bila pod upravom Jugoslavenskih željeznica. Svaki je od tih eksponata označen kako bi i oni koji manje znaju o željeznici mogli znati o čemu se radi. "Mi  željezničari to dobro poznajemo, ali za javnost smo napravili katalog da se vidi što je čemu služilo", rekao je Aćimović.

Aćimovićev kolega željezničar dr. sc Josip Orbanić, koji piše o željeznici pohvalio je njegove napore, a u otvaranju ove izložbe vidi još jedan korak prema otvaranju Muzeja istarskih željeznica. Doduše, na ovoj je izložbi zastupljen uglavnom promet, a bilo bi dobro da se obrade i druge željezničarske struke, smatra Orbanić.

Začetak postava u širem opsegu

Očekujući podršku lokalnih vlasti i željeznice da se Muzej istarskih željeznica jednom ipak otvori. On je ovom prigodom, ovom malom pazinskom muzeju, darovao svoju knjigu "Promet u Istri" kao početak skupljanja građe za budući Muzej željeznice u Istri. O povijesti istarske željeznice govorio je Ivan Brajković, još jedan Aćimovićev kolega i bivši željezničar, a Željko Fak, direktor regionalne jedinice HŽ zapad smatra kako je Aćomović ovim postavom pokazao svoju ljubav prema željeznici, ljudima, posjetiteljima, omogućio da bolje upoznaju željeznicu, a starim je željezničarima ponudio sjećanja na mlade dane koje su proveli na željeznici. Fak vjeruje da je ova izložba začetak postava u širem opsegu. To je i želja Sanjina Debeljuha tehnologa prometa u Puli, koji je nastavio Aćimovićev posao na željeznici.

U ovom malom muzeju postavljen je jedan prometni ured sa svom oprem koju su nekada koristili prometnici vlakova, a uz njega tu su dokumenti o povijesti željeznice, te pojedina oprema koja je služila za sigurnost prometa i održavanje pruge. Izložba djeluje u njegovoj privatnoj režiji Jove Aćimovića, a tko ju želi posjetiti treba ga osobno potražiti, najbolje kod "Cibure" u blizini pazinskog kolodvora. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter