Korak do izbacivanja najveceg dužnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Županijskom sudu u Puli okoncana su dva sudska spora po žalbama tužitelja, u prvom slucaju pulskog Fundamentuma i u drugim slucaju rijeckog M.A.R.P.A.L.-a, i u oba su slucaja žalbe odbijene na radost gradskih celnika. Upravo s tim dobrim vijestima za Grad, pulski gradonacelnik Boris Miletic otvorio je konferenciju za novinare i podijelio presude novinarima.

Kako je razvidno iz materijala, prva prica, a tice se kupljenog zemljišta na podrucju Lungomarea, seže u 2000. godinu, a u javnosti je postala poznata nakon javnog prosvjeda "zelenih" na toj površini. Fundamentum d.o.o. iz Pule na jednom je dijelu izgradio stambenu zgradu, a upravo za ostatak tužio je Grad Pulu tvrdeci da mu je prodao gradevinsko zemljište na Lungomareu, na kojem nije bilo moguce graditi dok se ne izvrši izdvajanje tog zemljišta iz šumskogospodarskog podrucja, što je navodno bio dužan uciniti Grad.

Buduci da to nije ucinio, onemogucio je Fundamentumu izgradnju koji je zbog toga zatražio raskid ugovora i namirivanje duga od 21,2 milijuna kuna sa pripadajucim zateznim kamata pocevši od 2000. godine. Tu je parnicu izgubio na Opcinskom sudu, a u presudi kojom odbija žalbu Fundamentuma Županijski sud obrazlaže da je ona neosnovana jer je tužitelj nekretninu kupio na javnom natjecaju, a Fundamentum nije ni tražio izdavanje odgovarajuce gradevinske dozvole.

- Naravno da me veseli ovakav razvoj dogadaja jer je svima jasno kakve bi posljedice bile da je Grad izgubio i da smo morali isplatiti te milijunske iznose, prokomentirao je gradonacelnik Miletic.

Drugi dobiveni postupak takoder je znacajan za Grad jer se njime odbija žalba najveceg gradskog dužnika M.A.R.P.A.L.-a, koji na ime zakupa za poslovni prostor u Ulici Sergijevaca s pripadajucim zateznim kamatama duguje gotovo tri milijuna kuna. I ta prica seže u 1997. godinu, kada je Grad potpisao ugovor o davanju prostora u zakup, odnosno u 2006. godinu kada je Poglavarstvo otkazalo taj ugovor.

- Trebale su dakle tri godine da konacno dodemo u posjed svog prostora. Odnosno, to još uvijek nije gotova stvar, ali je nadomak tome. Slijedi, naime, ovrha i deložacija. U meduvremenu smo pokrenuli i kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u M.A.R.P.A.L.-u, rekao je Miletic.

Presudom je naloženo tuženiku da mora isprazniti poslovne prostorije od 300-tinjak kvadrata. Prema ugovoru o zakupu, mjesecna najamnina bila je gotovo 32 tisuce kuna pa samo neplacena zakupnina doseže dva milijuna kuna, a ostalo su pripadajuce zakonske zatezne kamate.

Iako je zakupnik tvrdio da mu nisu priznata ulaganja u poslovni prostor, za što mu se treba umanjiti dug, sud nije došao u posjed dokumenta u kojem piše kolika su stvarno izvršena ulaganja. Zato je Županijski sud odlucio odbiti žalbu i po toj osnovi.

U nastavku je gradonacelnik izdvojio tocke dnevnog reda o kojima ce u ponedjeljak raspravljati gradski vijecnici. Rijec je, izmedu ostalog, o imenovanjima predsjednika i clanova upravnih vijeca u PU Djecji vrtici Pula, Javnoj ustanovi Pula Sport, Puckom otvorenom ucilištu Pula te Pula Film Festivalu.

Iako clanovima upravnih vijeca mandat istjece, iznimka je Pula Film Festival, gdje mandat clanovima istjece tek u veljaci iduce godine, ali su željeli sada "u paketu" odraditi sva imenovanja, pojasnio je Miletic.


Podijeli: Facebook Twiter