Korado Korlević s učenicima o znanosti

O znanosti s učenicima pulskih osnovnih i srednjih škola
O znanosti s učenicima pulskih osnovnih i srednjih škola

U velikoj dvorani pulskoga Dječjeg kulturnog centra (bivšeg Pionirskog doma), a u organizaciji Dječje knjižnice, ogranka Gradske knjižnice i čitaonice koji djeluje u toj zgradi, danas je snimljena emisija Radio Pule "Explora" u kojoj je Korado Korlević, u razgovoru s voditeljem Elvisom Morinom, govorio učenicima pulskih osnovnih i srednjih škola o brojnim znanstvenim temama.

Stoljeće biologije

Korlević je govorio o tome da nije lako objasniti svijet, jer budućnost treba predvidjeti, a svijet se jako promijenio u posljednjih 40 godina.

- Količina podataka enormno se povećava, primjerice svakih 12 mjeseci se udvostručuje, a uskoro će se to dešavati i svakih 12 sati. Sve će veća biti uloga robota, bit će tu automobili koji će automatski sprječavati sudar, a u biti za sve se treba boriti i zaraditi znanjem. Svijet će se vrtjeti između robotike, biologije i genetike. Dvadeseto stoljeće bilo je stoljeće fizike, a 21. stoljeće je stoljeće biologije, kazao je Korlević.

Govorio je i o tome kako se tijekom jedne genetske analize utvrđivanjem očinstva uvidjelo da dijete nije sin/kći svoga oca, nego svoga strica. A otac je sin jedinac. I ne može to biti stričevo dijete jer stric jednostavno ne postoji.

- Jedna osmina nas ima u sebi asimiliranog blizanca, iako nema blizanca, tako da jedna osmina nas ima u sebi dvije osobe. Život je jako kompliciran. Evo, puno se govori o autoimunim bolestima, kada napadamo sami sebe. Ne znaju se pravi razlozi, postoje samo pretpostavke zašto do toga dolazi. No, s bolestima nije tako jednostavno. Ako su djeca primjerice tijekom djetinjstva bila izolirana od bakterija i virusa, kasnije će biti puno izloženija bolestima. Istina je da je higijena važna i da je čistoća pola zdravlja, ali nije niti rješenje jesti iz sterilnih posuda. Imunološki sustav treba doživljavati neke alarme i borit se protiv njih, jer inače svaka sitnica izgleda kao napad i ne može se obraniti i onda dolazi do brojnih bolesti, a prije svega i do alergija, kazao je Korlević.

Izvući najbolje

Osvrnuo se i na činjenicu da se za Pluton mislilo da je mrtav "planet", ali zadnja saznanja pokazuju da to i nije baš tako.

- Iz svakog lošeg trenutka treba izvući ono najbolje, treba iz toga izvući pobjedu, i tako je to na svim poljima življenja i djelovanja, smatra Korlević koji je potom odgovarao na dječja pitanja.

Bilo je govora i o vodi na Marsu, o korištenju robota u humane svrhe, i o činjenici da je vrlo teško odrediti gdje su roboti najpotrebniji. Naveo je i primjer Indije, koja ima vrlo kvalitetan svemirski program, a s druge strane u toj zemlji ljudi umiru kao muhe. Govorio je i o astrobiologiji te o bakteriji Xylella fastidiosa koja napada masline. (V. BEGIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter