Koraci u mraku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Arena je u srijedu ugostila dva domaca filma: "Kotlovinu" Tomislava Radica i debitantski "7seX7" Irene Škoric. Filmovi u kojima seksa nije manjkalo ipak nisu oduševili publiku pa je Radicevo obiteljsko okupljanje ocjenjeno s 3,87, a seks u Hrvata Irene Škoric dobio je ocjenu 3,73. Ove solidne cetvorke nedovoljne su da pariraju "Koku i duhovima", koji i dalje vodi s ocjenom 4,78.

Konferencije za novinare u cetvrtak iskorištene su za predstavljanje još dva domaca filma: "Korak po korak" Biljane Cakic Veselic i "Mrak" Dana Okija. Prvijenac Biljane Cakic Veselic govori o Domovinskom ratu, a redateljica je napomenula da je rad na filmu trajao nešto više od tri godine, dok je realizacija trajala cetiri mjeseca.



- Film se trebao zvati "Prevoditeljica", ali buduci da vec postoji film tog imena, odlucili smo ga promijeniti u "Korak po korak" koji zaista odgovara prici. Nadahnuce za film došlo je od knjige Lydije Scheuermann Hodak i nacina na koji je ona vidjela ljude koji prolaze kroz rat. Bila sam novinarka u ratu i na frontu, a roditelji su mi bili u skloništima. Svojim filmom nisam htjela ponuditi odgovore jer smatram da u ratu svi gube, nema pobjednicke strane, a profitiraju samo profiteri, kazala je Cakic Veselic.

Glumica Vera Zima kazala je da je ekipa zbog ritma snimanja imala malo vremena za druženje. "Vjerujem u timski rad jer se tako teret rasporedi medu svima. Patološki volim Kseniju Marinkovic tako da sam vecinu posla prepustila njoj. Tijekom snimanja nisam bila u grcu i stojim iza onoga što sam napravila", rekla je Zima.

Dan Oki lani je u Puli gostovao s "Predstavom", no tada filmovi u digitalnom formatu nisu prikazivani u Areni. Njegov novi film snimljen u crno-bijeloj tehnici zove se "Mrak" i žanrovski je okrenut prema kriminalistickom trileru.



- Bacio sam se u vode narativnog filma i lijepo mi je igrati se s njim. Film zapravo i nije nadahnut crnom kronikom, barem ne izravno, ali mogu se povuci reference iz naše ne tako davne prošlosti. Ipak, film ima jak fiktivni element u kojem se ubijeni javljaju nakon smrti. Za pripremu filma imali smo puno vremena jer je proizašao iz nastavnog procesa buduci da su glumice Petra Težak i Matea Elezovic bile moje studentice 5. godine glume, kazao je Oki.

Dodaje da je produkcija filma radena u Splitu, a postprodukcija u Zagrebu. "U filmu je minimalna režija, a kadrovi su dugi. Narativna linija ima nekoliko obrata za koje se nadam da su iznenadujuci, a mislim da ce biti puno gledljiviji od mojih prijašnjih filmova", zakljucio je Oki.


Božidarka Frait dobitnica nagrade Vladimir Nazor

Glumica Božidarka Frait, koja ove godine glumi u filmu "Korak po korak", ovogodišnji je laureat nagrade Vladimir Nazor za životni doprinos filmskoj umjetnosti.

- Kada sam jucer dobila nagradu u Areni, bio je to fantastican osjecaj. To je neponovljivo, a tako odgojenu i ljubaznu publiku nikad nisam vidjela. Kao glumica nisam nikad gledala je li uloga koja mi je ponudena mala ili velika. U filmu ili jesi ili nisi.

Cak i u minijaturi treba dati sve od sebe kao da je uloga velika. Rado prihvacam uloge u filmovima debitanata i voljela bih da ih je što više. Nadam se da cemo naci novaca i dati im priliku da se dokažu, kazala je Frait na konferenciji za novinare u cetvrtak u Circolu. (B. VINCEK, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter