Koraci do uspješne politike za mlade u lokalnoj zajednici

Mladi su sadašnjost i pokretačka snaga dobrih promjena
Mladi su sadašnjost i pokretačka snaga dobrih promjena

Prva konferencija Savjeta mladih Grada Pule, pod nazivom "Koraci do uspješne politike za mlade u lokalnoj zajednici", održana je u prostoru Europskog centra za mir i razvoj, a otvorio ju je gradonačelnik Boris Miletić. Savjet mladih je organizirao ovaj događaj pod pokroviteljstvom Centre Partyja iz Švedske te Fondacije Boris Divković.

Mladi su sadašnjost

Glavne tema panel rasprave bile su važnost uključivanja mladih u proces donošenja odluka i društvena zbivanja, uloga savjeta mladih u lokalnoj zajednici, mogućnosti koje Grad Pula, Volonterski centar Istre, Istarska razvojna agencija (IDA) i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva pružaju mladima te važnost aktivnog građanstva i volontiranja. Osim toga, Domagoj Belak je predstavio knjigu "Moralnost kapitalizma" i održao predavanje na temu "Politička participacija mladih u Republici Hrvatskoj - Hrvatska u europskom kontekstu.

Prisustvovali su pulski srednjoškolci i studenti Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, koji su iskoristili i prigodu za postavljanje pitanja predstavnicima spomenutih institucija i organizacija. Među gostima su bili i predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek te pročelnica gradskog Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber.

- Naša prisutnost ovdje daje jasnu poruku koliko nam je doista stalo do toga da se mladi aktivno uključe u predlaganje i odlučivanje u svojoj zajednici. Politička fraza "Vi ste budućnost" za mene ne postoji, jer smatram da su mladi sadašnjost, avangarda i kreativna energija i pokretačka snaga za dobre promjene koje su današnjem svijetu doista potrebne, poručio je gradonačelnik Miletić.

S okupljenim učenicima i studentima je podijelio svoje dvojbe u trenutku kad je kao 30-godišnjak prije desetak godina prihvatio funkciju gradonačelnika i počeo se profesionalno baviti politikom. Smatrao je da će, ukoliko kao mlad čovjek ne uspije u svom zadatku, poslati obeshrabrujuću poruku mladima. Pozvao ih je, također, da budu proaktivni, da se uključe u život svog grada i u Savjetu mladih ili na drugim relevantnim mjestima kritiziraju sve što smatraju da nije dobro i predlože dobre ideje i rješenja, napominjući da će njegova vrata za njih biti uvijek otvorena.

Zamjenica pročelnice pulskog Upravnog odjela za društvene Irena Peruško govorila je o mogućnostima stipendiranja za izvrsne studente i one u socijalnoj potrebi, napominjući da se, uz prosjek ocjena, u obzir uzimaju preporuke Zavoda za zapošljavanje s tržišta rada o deficitarnim zanimanjima. Predstavnik Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Andrej Pevec istaknuo je da se često nepravedno zapostavlja civilni sektor, u odnosu na poslovni, mada on također može pružiti puno mogućnosti za zapošljavanje. Aktivirati se moguće već u srednjoj školi, radom u različitim udrugama kakve, primjerice, djeluju u Društvenom centru Rojc, a kasnije je to moguće pretvoriti i u posao. Istaknuo je europski program Erasmus plus putem kojega je moguće usavršavanje i razmjena mladih u brojnim zemljama, stječući tako nova iskustva, poznanstva i prilike za daljnju suradnju.

Danijela Ustić iz Volonterskog centra Istre je istaknula da volontiranje nije moguće ostvariti u profitnim organizacijama i da je to ozbiljan i odgovoran posao. Mladi, osim što pridonose dobrobiti zajednice i korisnika koji si određene stvari ne mogu sami osigurati, volontiranjem dobivaju priliku bolje upoznaju sebe i svoje potencijale, puno naučiti, steći samopouzdanje, pa čak si i otvoriti vrata za zapošljavanje. Spomenula je i mogućnost međunarodnog volontiranja kroz Erasmus plus i Europsku volontersku službu, od mjesec do godine dana, za mlade od 18 do 29 godina.

Volontiranjem do zapošljavanja

Alek Dragojević iz Istarske razvojne agencije, iznio je svoje iskustvo. Počeo je raditi u IDA-i prije četiri godine kroz program stručnog zapošljavanja i iako tadašnja naknada od 1.600 kuna nije bila privlačna, danas je izuzetno zadovoljan, jer je puno naučio i na koncu dobio stalni posao. Podsjetio je da je IDA pokrenula poduzetnički inkubator za poduzetnike početnike, u kojemu su prostor, režijski troškovi, usluge čistačice, savjetodavne i promocijske usluge u prva tri mjeseca besplatni, prvu godinu iznose 25 posto tržišne cijene, drugu 50 te zadnju 75 posto. Najavio je i novi projekt coworkinga za koji se nada da će uskoro zaživjeti, a pokreću ga zajedno s Gradom Pulom, Sveučilištem Jurja Dobrile i Gospodarskom komorom, u kojem će se mladim poduzetnicima bez početnog kapitala pružiti prostor za rad, socijalizaciju i umrežavanje. (K. FLEGAR, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter