Koraca:Dovršava se akcijski plan zdravstvenog turizma


Daglas Koraca, zamjenik ministra turizma, na današnjem je otvorenju vodenog centra Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama izjavio da je "zdravstveni turizam je neupitno važan oblik turizma za razvoj Hrvatske kao turističke destinacije".

"U svijetu je zdravstveni turizam prepoznat kao oblik turizma koji izrazito pozitivno utječe i na prateće djelatnosti, a Hrvatska definitivno posjeduje resursnu osnovu za njegov kvalitetni razvoj. To je potvrđeno i u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, koju su usvojili Vlada i Sabor, a koja zdravstveni turizam definira kao jedan od najvažnijih proizvoda na čijem će se razvoju intenzivno raditi. Jedan od glavnih ciljeva Strategije razvoja turizma do 2020. godine je ulaganje od 7 milijardi eura u turistički sektor. Otprilike polovica tog iznosa trebala bi biti uložena u hotelske kapacitete da bismo do 2020. podigli udio hotelskog smještaja u ukupnim kapacitetima s 13 na 18 posto.

Druga polovica iznosa trebala bi biti uložena upravo u atrakcije i sadržaje koji su dostupni turistima čitave godine, a ne samo u glavnom dijelu sezone. Upravo na taj način ostvarili bismo i ostale ciljeve Strategije, a to je 14 milijardi eura ukupne turističke potrošnje te otvaranje novih 20 – 22 tisuće direktnih i 10 tisuća indirektnih radnih mjesta u turizmu,“ naglasio je Koraca.

Hrvatska turistička zajednica od prošle godine provodi program Hrvatska 365, a jedan od ključnih proizvoda je i zdravstveni turizam. Riječ je o proizvodu koji na globalnoj razini raste po stopi između 15 i 20 posto godišnje. Cilj je da 2020. Hrvatska bude prepoznata kao renomirana destinacija zdravstvenog turizma, veli zamjenik ministra.

Napomenuo je da je priprema akcijskog plana zdravstvenog turizma u završnoj fazi. On će dati konkretne smjernice kako dalje razvijati zdravstveni turizam, počevši od izmjene zakonodavnog okvira ministarstava turizma i zdravlja, preko certificiranja zdravstvenih ustanova, edukacije za potrebe zdravstvenog turizma do same promocije proizvoda. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter