Koraca: Za čije je umirovljenike Umag sagradio Dom?

(K.FLEGAR)
(K.FLEGAR)

Uoči današnjeg svečanog otvorenja Doma umirovljenika, umaški IDS-ovci su na jučerašnjoj konferenciji za novinare kritizirali najavljene cijene smještaja i poručili da o tom pitanju, kao i o kriterijima za dobivanje mjesta, Grad treba detaljno izvijestiti građane i provesti javnu raspravu.

- Obišli smo tu ustanovu te od v. d. voditeljice dobili cjenik i financijski plan. Sve je luksuzno opremljeno i logično je da to utječe na konačnu cijenu smještaja, no bojimo se da će si ga većinom moći priuštiti strani državljani, dok će naši umirovljenici i dalje skupljati plastične boce da bi si mogli kupiti lijekove.

Gradonačelniku Viliju Bassaneseu postavljamo pitanje: za koga smo gradili Dom? Za naše umirovljenike koji su iz svojih plaća 35 godina punili proračun i omogućili tu izgradnju ili za one iz Švicarske, Slovenije, Austrije i Italije?, kazao je predsjednik gradske podružnice IDS-a Daglas Koraca.
Za bračni par 9-10 tisuća kuna mjesečno.

Prema njegovim riječima, ekonomska cijena za jednokrevetnu sobu iznosi 8.500 kuna mjesečno, za mjesto u dvokrevetnoj trebat će platiti 7.500, a u trokrevetnoj sobi 6.500 kuna. Građani koji više od 25 godina žive na umaškom području imaju pravo na sufinanciranje iz gradskog proračuna u iznosu od 10 do 40 posto, ovisno o visini primanja. To znači da će umirovljenički par s penzijom od po 2.400 kuna i najvišim mogućim sufinanciranjem Grada plaćati 9-10 tisuća kuna mjesečno, što ovisi o uslugama koje se posebno naplaćuju, poput terase ili dijetalne prehrane.

- Dom u stambenom dijelu ima i apartman koji mjesečno košta 17 tisuća kuna pa se pitamo kome je namijenjen, jer si ga naši umirovljenici sigurno neće moći priuštiti. Umjesto njega bilo je bolje izgraditi dvije dodatne sobe čime bi se povećao kapacitet Doma koji može primiti 98 osoba, kazao je Koraca.

Gradsku vlast su pozvali da najmanje dvije trećine Doma rezervira za korisnike s područja Umaga i to uz maksimalno 70-postotno sufinanciranje smještaja te nekoliko mjesta za socijalne slučajeve čije će troškove potpuno pokrivati Grad. Sa 70-postotnim sufinanciranjem trošak za korisnika bi iznosio 2.000-2.500 kuna mjesečno, za što bi u gradskom proračunu trebalo osigurati najviše 3,6 milijuna kuna, napomenuo je.

- Za Umag taj iznos ne bi trebao biti problem. Imamo najrastrošniju gradsku upravu u Hrvatskoj, koja se konstantno povećava, pa je sredstva potrebna za dostojnu skrb i zaštitu naših umirovljenika moguće uštedjeti pametnom preraspodjelom proračuna, rezanjem stavke za promidžbu ureda gradonačelnika, prekomjernih troškova reprezentacije, nabavke novih automobila i drugih nepotrebnih izdataka, kazao je.
Potpredsjednica stranke Roberta Lakošeljac je naglasila da Dom nije samo zgrada, već predstavlja i socijalnu politiku Grada. "Odluke o cijeni smještaja trebalo je donositi javnim konsenzusom, jer smo za Dom svi izdvajali sredstva i zajedno ga gradili. Svečano otvorenje je sutra, a Gradsko vijeće još nije vidjelo kriterije, uvjete i cijene smještaja", rekla je Lakošeljac. (Kristina FLEGAR)
 


Podijeli: Facebook Twiter