Koraca: Umag nema jasnu razvojnu strategiju

Dario Makovac, Daglas Koraca i Slaven Paić (K. FLEGAR)
Dario Makovac, Daglas Koraca i Slaven Paić (K. FLEGAR)

Umag trenutno ima 919 nezaposlenih, a sa nedavnim zatvaranjem tvrtki Valcar, Gatto, M-tehnika i hotela Kristal ta se brojka približava 1.000 te ima realnu tendenciju rasta, rekao je danas predsjednik umaškog IDS-a Daglas Koraca na konferenciji za novinare. On dodaje da su "podaci alarmantni posebno zato što Grad nema jasnu razvojnu strategiju i mjere za poticanje gospodarstva. Nezainteresiranost gradske vlasti prema općem gospodarskom rastu zabrinjavajuća je", smatra on.

- Danas se u Umagu opstruiraju najveći turistički projekti u Hrvatskoj, industrijska zona nema infrastrukture, zatvara se tvrtka za tvrtkom, ostavljajući bez posla stotine naših sugrađana, a gradska vlast si bahato uzima za pravo povećavati ionako preskupu administraciju po modelu stranačke pripadnosti. Posebno zabrinjava činjenica da gradonačelnik Vili Bassanese čak i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća govori da je zadovoljan stanjem u Umagu. Na svojoj konferenciji za novinare 4. veljače gradonačelnik je na novinarski upit odgovorio da ne zna koliko nezaposlenih ima u našem gradu, rekao je predsjednik umaškog IDS-a na presici koju je održao sa stranačkim kolegama i vijećnicima Dariom Makovcem i Slavenom Paićem.

Koraca je gradsku vlast optužio za opstruiranje donošenja prostornih planova za izgradnju velikih turističkih investicija - golfa u Stanciji grande i Terra Istriana. "Gradonačelnik je postao politički maneken i koristi svaku priliku da se fotografira i pritom iznosi neutemeljene izjave o Umagu u superlativima. Realnost je sasvim drugačija, a to pokazuju i iznesene brojke", kazao je.

Nezainteresiranost gradske vlasti za razvoj gospodarstva se, prema njegovim riječima, očituje i u činjenici da je odbijen Paićev amandman za povećanje sredstava za izgradnju infrastrukture u industrijskoj zoni Ungarija s 2,5 na osam milijuna. 

Gradonačelnika je pozvao i da na prvom rebalansu proračuna predvidi osam milijuna kuna za izgradnju infrastrukture i dodatnih osam za slijedeću godinu, za što je moguće kandidirati se za bespovratna sredstva države ili EU-a. "Jedino tako možemo očekivati porast gospodarskih aktivnosti u Ungariji. U protivnom, možemo samo promatrati kako će nas i dalje investitori zaobilaziti i ulagati kapital u gotove zone drugih gradova", poručio je. (K. FLEGAR) 


Podijeli: Facebook Twiter