Koraca najavljuje radna mjesta u Ungariji istok

Daglas Koraca (K. FLEGAR)
Daglas Koraca (K. FLEGAR)

Najbitnija točka našeg gospodarskog programa je razvoj poduzetničke zone Ungarija istok prema modelu koji osigurava dugoročne uvjete stimuliranja obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva te efikasno gospodarenje prostorom, a prvi je korak u prosincu bilo usvajanje amandmana vijećnika IDS-a za povećanje ovogodišnjeg ulaganja na četiri milijuna kuna, rekao je Daglas Koraca, IDS-ov kandidat za gradonačelnika Umaga, koji najavljuje "preporod umaškog gospodarstva koje predugo stagnira".

Napomenuo je da je nezaposlenost najveći problem u Umagu. Bez radnog mjesta je 550 ljudi, osam posto u odnosu na zaposlene. Posljednjih godinu dana posao je izgubilo 30-ak radnika Sipra i 10-ak Podravke, a aktiviranje zone bi omogućilo zapošljavanje 500-tinjak osoba i stvaranje prihoda za izgradnju infrastrukture i unapređenje društvenog standarda.

U infrastrukturu zone je dosad uloženo 15 milijuna kuna, od čega 1,5 milijun tijekom posljednje tri godine, a potrebno je još 16 milijuna. Grad bi, naglasio je, ove i slijedeće godine investirao 12 milijuna, a Ministarstvo poduzetništva i obrta sufinanciralo projekt s četiri milijuna.

- Postoji investitor zainteresiran uložiti 60 milijuna kuna u elektranu na bio-masu i 10 milijuna u hladnjaču i sušionicu voća, čime će odmah zaposliti stotinjak ljudi i osigurati domaćim poljoprivrednicima skladištenje i plasman proizvoda. Gradu nudi da bez financijskog učešća postane petpostotni suvlasnik. U zoni ćemo izgraditi poduzetnički inkubator, za što projekt u Gradu postoji od 2007., ali ga treba izvaditi iz nečije ladice, kazao je.

Najavio je umanjenje komunalnih doprinosa i cijene zemljišta za poduzetnike i obrtnike sa sjedištem i poslovanjem na umaškom području, kao i nepovratna sredstva za pokretanje djelatnosti te za ulaganja u standarde kvalitete, inovacije, zapošljavanje i samozapošljavanje, polaganje majstorskih ispita, prekvalifikacije i doškolovanje zaposlenih. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter