Kopče iz Buzeta na torbama poznatih svjetskih brendova

Umjesto proizvodnje namještaja, poliranje metala i plastike
Umjesto proizvodnje namještaja, poliranje metala i plastike

Metalna i plastična galanterija; kopče za pojaseve, ukrasi za torbe, cipele, kao i za odjeću poznatih svjetskih brendova, finalizirat će se u novoj tvrtci Modni pribor d. o. o. u poslovnoj zoni Mažinjica, registriranoj za poliranje metala i plastike. Dopremat će se iz matične tvrtke sa sjedištem kod Firence i polirati u Buzetu te vraćati u Italiju i distribuirati kupcima.

Cijena rada

Talijanski investitor uzeo je u zakup proizvodnu halu u kojoj se donedavno izrađivao namještaj te je prilagodio novoj namjeni. Pri kraju je prikupljanje dokumentacije i potrebnih dozvola, tako da bi nova poduzetnička akvizicija mogla započeti s radom početkom iduće godine.

- Porezna davanja i cijena rada u Hrvatskoj još uvijek su nešto povoljniji nego u Italiji i to je glavni razlog zašto smo se neovisno o strožoj zakonskoj regulativi, odlučili otvoriti firmu u Buzetu, pojasnit će Lauro Baldi savjetnik u firmi Modni dodatak d. o. o. te reći i da je blizina odigrala svoju ulogu jer Firencu od Buzeta dijeli "svega" četristotinjak kilometara.

Nova tvrtka u Mažinjici u prvoj fazi zapošljavat će dvadesetak radnika. - Pristiglo je osamdesetak molbi no za sada planiramo zaposliti dvadeset radnika iz Buzeta i okolice. Dugoročni plan zaposliti je ukupno sto i pedeset radnika, moguće i više. Prostorni uvjeti više su nego zadovoljavajući, otvaranje novih radnih mjesta ovisiti će isključivo o obimu poslovanja, kaže Lauro Baldi.

Vlasnik Kinez

Vlasnik tvrtke Kinez Liu Bingzi u Italiji posluje punih dvadeset godina i zapošljava više od sto radnika. Ovo je prvi puta da proizvodnju širi izvan Italije - Uzeo sam u zakup dvije tisuće četvornih metara površine u prizemlju proizvodne hale u poslovnoj zoni Mažinjica, a na raspolaganju mi je još dvije tisuće kvadrata na katu, kaže Liu Bingzi. Od samih svojih poduzetničkih početaka, Bingzi je orijentiran na modnu industriju, a danas surađuje s klijentima koji rade za poznate svjetske marke. Ne želi ih spominjati jer su njihova imena, kaže, poslovna tajna, no napomenut će da se radi o najpoznatijim modnim brendovima iz Francuske, Italije i Amerike.

Za sada je u hali montirana prva proizvodna linija, a u planu je montirati još dvije. - Prije nego započnemo s radom obići će nas poslovni partneri i kontrolirati da li sve zadovoljava i tek onda krećemo s radom, najavit će Liu Bingzi.

Najveća buzetska gospodarska zona

Gospodarska zona Mažinjica nalazi se na sjeverozapadu Grada Buzeta, između naselja Štrped, Sv. Duh i Abrami, nedaleko od granice sa Slovenijom. Smještena je s obje strane državne ceste Buzet - Požane, oko dva kilometra od Buzeta i tri od graničnog prijelaza Požane. Proteže se na 37,5 hektara površine i predstavlja najveću gospodarsku zonu buzetskog područja, od čega je slobodno oko 6,5 hektara. Zemljište u zoni je u pretežnom vlasništvu fizičkih i pravnih osoba. Kada je 1987. godine dovršena izgradnja prve faze, zona male privrede Mažinjica bila je ujedno prva zona takve vrste u Hrvatskoj.

Na buzetskom području postoji 20 proizvodnih i zanatskih zona, od kojih je sedam smješteno u Buzetu: Drvoplast, Cimos, Irsa, Mala Huba I i II, Baraka I i II, a ostalih trinaest nalazi se izvan grada.

Desetak poslovnih subjekata

U poslovnoj zoni Mažinjca trenutno posluje desetak poslovnih subjekata; Trio d.o.o. - trgovina elektro i vodovodnog materijala, La-vor trade d.o.o., Am grupa d.o.o. - trgovina poljoprivrednim proizvodima i mehanizacijom, Dekora dom d.o.o. - proizvodnja namještaja, Grafomarketing d.o.o. - tiskanje, Alatnica, obrt za proizvodnju alata, vlasnika Branka Buršića, Vilstroj d.o.o. - prodaja viličara,  Nežić d.o.o. - trgovina boja, lakova i autoservisna opreme te Karton-pak d.o.o. - usluge proizvodnje, prerade i oblikovanja transportne i komercijalne ambalaže od valovitog kartona. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter