Koparska policija palicama na Marka Brecelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Legendarni slovenski kantautor Marko Brecelj, voditelj podjednako legendarnog koparskog kluba MKSC, proveo je noc na koparskoj policiji nakon neuspješnog pokušaja da obrani klub od policijskog upada, i to tijekom koncerta hrvatskog repera Ede Majke.

Najnoviji Breceljev sukob sa zakonom dogodio se nakon svade i tucnjave dvojice posjetitelja, no buduci da je do njihova spora zapravo došlo ispred kluba, Brecelj je pokušao slovenskim policajcima zaprijeciti ulaz u klub.

- Kao odgovoran za društvno-kulturnu priredbu, nisam želio u dvoranu pustiti policajce, koji su tragali za mladicem koji je, isprovociran ispred kluba, udario provokatora, objasnio je Brecelj, ironicno dodavši kako je presudio da »svim svojim mocima mora sprijeciti eventualnu provalu netrpeljivosti naelektriziranog hip-hop opcinstva prema policajcima«.

Policajci su, medutim, izvukli gumene palice, brzo svladavši tvrdoglavog klupskog voditelja, unatoc njegovoj težini od 100 kilograma. U policijskoj marici, s lisicama na rukama, Brecelja su odvezli u policijsku postaju u Kopru, gdje je iza rešetaka proveo noc.

Ishod - Brecelj se probudio s prijavom zbog »sprjecavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti«, a uslijedio je još jedan udarac, kada je istražni sudac 58-godišnjem Brecelju naredio pregled urina i krvi, »bez prava na žalbu«.

Rodenom Sarajliji, koji je po rodenju preselio u Maribor, a vec godinama živi u Kopru - nekadašnjem lideru Buldožera, jedne od najprogresivnijih rock skupina na podrucju bivše Jugoslavije i šire - to je samo zadnji u nizu sukoba s državnim represivnim aparatom. Anarhist i uvjereni antiautoritarac, Brecelj je dosad izveo bezbroj akcija, ukazujuci na totalitarnost i dehumanizaciju u Sloveniji i ostalim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.


Podijeli: Facebook Twiter