Kopanje po šetalištu Lungomare uznemirilo Puljane

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Brojni šetači koji su jučerašnje jutro iskoristili za šetnju možda najljepšim dijelom grada, duž Lungomarea, ostali su neugodno iznenađeni bagerima i kamionima koji su u dijelu, stotinjak metara od nogometnog igrališta na Valkanama, kopali i odnosili materijal. Jedan bager na obali, drugi u šumici. Naravno da su ti radovi odmah izazvali konsternaciju, čuđenje, negodovanje i pogrdne riječi upućene "glavnim i odgovornim za ovakvo uništavanje" omiljenog šetališta i kupališta Puljana.

"Ožiljci" u prostoru

"Pa zar ništa ne može ostati netaknuto, sve moraju uništiti", dobacivali su nam u prolazu šetači. No, bilo je i onih koji nisu dijelili takvo mišljenje. Znali su da će se raditi kanalizacijski ispust u more, ali nisu znali kada bi radovi trebali početi. Neki naši sugovornici smatraju da bi, kada radovi budu gotovi, sve trebalo vratiti u prvobitno stanje i onda problema zbog ovog kopanja ne bi trebalo biti. Svjesni su, kako kažu, da se raditi mora, ali bi ipak bilo dobro da se nakon tih radova ne vide "ožiljci" u prostoru.

"Mislim da nakon radova ne bi trebalo više saditi borove. Oni su posađeni prije 60, 70 godina, previše su plitko jer nema dovoljno zemlje i onda se naginju za svakog jačeg vjetra, padaju i možda se dogodi da na nekoga i padnu. Zato mislim da bi bilo dobro posaditi bršudu, ladonje ili nešto domaće, autohtono", smatra jedan naš sugovornik.

Od direktora Pula Herculanee Igora Starog (investitor je, naime, tvrtka Pragrande d.o.o.), doznajemo da će se nakon dovršetka radova sve doista vratiti u prvobitno stanje.

- Trasa ide većim dijelom paralelno s postojećim kopnenim dijelom podmorskog ispusta. Kako je sada, tako će biti i nakon dovršetka radova. Dakle, na završetku radova nanijet će se zemlja i biti će zeleni pojas kao što je i do sada bio, kaže direktor Stari.

Cijevi pet metara u tlu

Inače, riječ je o radovima koji se izvode u sklopu Jadranskog projekta II. Izvođač radova je splitski Pomgrad, odnosno podizvođač, kako smo jučer čuli, pulska tvrtka "Monte Serpo". Vrijednost radova iznosi čak 5,2 milijuna kuna. Ovim se radovima prionulo nakon dovršetka gradnje obalnog kolektora, iako je i prilikom izgradnje uređaja za pročišćavanje na Valkanama 80-ih godina bila predviđena izgradnja ove druge cijevi da bi se u potpunosti zadovoljio planirani kapacitet. Sada se dakle pokazalo da je taj drugi ispust potreban, jer postojeći podmorski ispust nije više bio dostatan za prihvat svih pročišćenih voda.

Druga cijev podmorskog ispusta bit će promjera 630 milimetara, a sastojat će se od kopnenog i podmorskog dijela te će se tako, u fazama, i graditi. Kopneni dio ispusta bit će ukupne duljine 176 metara, i upravo se započeo graditi na lokaciji postojećeg uređaja za pročišćavanje na Valkanama (na visinskoj koti od 19 metara nadmorske visine), a završit će kod okna na obali mora gdje je već jučer jedan bager pripremao teren. Morski dio trase pružat će se od obale pravocrtno u duljini od 1.430 metara i slijediti prirodni pad morskog dna sve do vanjskog kraja ispusta, na dubini od 37 metara ispod razine mora.

Kako smo jučer saznali, kopneni dio ispusta radit će se na dubini od oko pet metara te će upravo zbog toga ovih dana stići i daleko veći bager jer je ovaj koji je trenutno angažiran, nedostatnih kapaciteta. Iskopi će se obavljati u radnom vremenu gradilišta, od 7 do 17 sati, a prohodnost šetnice za pješake biti će omogućena bez prekida. Manji prekid automobilskog prometa biti će nužan zbog poprečnog prekopa prometnice, o čemu će vozači biti naknadno obaviješteni, kada se budu radili ti radovi. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter