Kopanja po pješačkoj zoni tek nakon uskrsnih praznika

U Ulici Sergijevaca radovi će početi nakon uskrsnih praznika (M. ANGELINI)
U Ulici Sergijevaca radovi će početi nakon uskrsnih praznika (M. ANGELINI)

Iako je gašenje pogona za opskrbu gradskog plina najavljivalo za svibanj, gotovo je sigurno da će se to prolongirati za najmanje mjesec dana. Razlog je zahtjevna plinofikacija starogradske jezgre, odnosno radovi u Ulici Sergijevaca i pješačkoj zoni te planirana plinofikacija Kandlerove ulice.

Plinofikacija u Sergijevaca kreće 7. travnja

Naime, problem plinofikacije Ulice Sergijevaca, gdje je nova plinovodna mreža dovedena iz smjera Danteovog trga, je loša komunalna infrastruktura, odnosno brojne instalacije i loše stanje kamenog austrougarskog kanala za odvodnju. Doduše, i ne toliko starog kanala koliko plitko postavljenih odvoda iz objekata u toj ulici koji su se spajali na ovaj stoljetni sustav odvodnje.

Naime, mogućnost da se uruši kameni kanal i da se eventualno prekinu brojne instalacije tih objekata, natjerala su Plinaru da promjeni plan dinamike radova koji će, s obzirom da će se vjerojatno odužiti, započeti nakon uskrsnih praznika kada se očekuje prvi veći val turista.

- S obzirom da je još uvijek hladno vrijeme ne želimo prekinuti dovod gradskog plina, čije bi instalacije trebali "ugasiti", pa će radovi u Ulici Sergijevaca krenuti 7. travnja. Prvo ćemo odraditi 20-ak metara prema trgu Portarata, a potom polako na drugu stranu prema Forumu gdje ćemo lakšim tempom raditi fazno 25-metarske dionice sve do glavnog gradskog trga. Tamo je već postavljena instalacija i to u vrijeme kada se uređivao. Nakon Ulice Sergijevaca predstoji nam još 40-ak metara Kapitolinskog trga do Porte Stovagnaga da bi se na prirodni plin spojila Politehnika, a potom, nadamo se, i Kandlerova ulica, pojašnjava direktor Plinare Dean Kocijančić.

U Kandlerovoj plin ili drugi energent

No, projekt plinofikacije nije problematičan samo u Ulici Sergijevaca. Vjerojatno će još teže biti izvoditi radove u Kandlerovoj ulici. Štoviše, takva mogućnost zainteresirala je i vijećnike Skupštine Istarske županije koji su na posljednjoj sjednici spomenuli mogućnost da desetak obitelji ostane bez mogućnosti korištenja prirodnog plina zbog nemogućnosti izgradnje nove plinovodne mreže.

- Za sada se to ne zna. Ne može se o tome raspravljati kada još uvijek nismo stiglo do Kandlerove i vidjeli u kakvom su stanju cijevi. Dok ne riješimo plinofikaciju Ulice Sergijevaca i dođemo do Kandlerove preko Kapitolinskog trga, ne možemo znati da li ćemo uspjeti kroz postojeće cijevi u cijeloj Kandlerovoj ulici ubaciti nove cijevi. Namjera je u Kandlerovoj izvoditi kratke dionice ubacivanjem novih cijevi u staru instalaciju i tek ćemo na terenu vidjeti da li će nam to uspjeti jer za sada ne znamo u kakvom su stanju stare cijevi. Ukoliko se ne bude moglo tako, onda ćemo obeštetiti kućanstva koja sada koriste gradski plin na način da ćemo se dogovoriti kako im zamijeniti ovaj energent. U tom slučaju kompletna Kandlerova ulica prirodni plin bi dobila kada se počne realizirati projekt kompletnog uređenja ove ulice, rekao je direktor Plinare Dean Kocijančić.

Sve navedene promjene sigurno će utjecati i na planirano gašenje pogona za distribuciju gradskog plina, odnosno ukidanje stare mreže. Ipak, direktor Plinare ističe da se radovima sigurno neće ući u ljeto. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter